Close
Categorii
Meniu

Cel mai bun sistem de supraveghere pentru un magazin

Orice magazin, de la un simplu magazin mic de cartier si pana la un supermarket intins cu multe raioane, poate beneficia enorm de pe urma unui sistem de supraveghere video eficient ales si implementat. Insa cuvantul cheie este "eficient". Este foarte important sa alegem acel sistem care va oferi afacerii o organizare mai buna si un profit sporit, la un pret cat se poate de accesibil pentru a putea fi amortizat cat mai rapid.

Un sistem de supraveghere eficient, care va optimiza afacerea si va imbunatati profiturile, ofera:
- acces in timp real (de pe telefon mobil, tableta, calculator) la camerele de supraveghere pentru a se putea urmari activitatea.
- inregistrari care pot fi accesate oricand si de oriunde in cazul unui incident neplacut ce trebuie lamurit.
- argumente in favoarea magazinului in situatia unor reclamatii din partea clientilor.
- control asupra comportamentului si randamentului angajatilor in timpul orelor de program.
- monitorizare clara in zona casei de marcat, unde se face schimbul de bani si produse.
- avertizare pe telefonul mobil in cazul detectiei de miscare in magazin pe timp de noapte.
- supravegherea raioanelor cu marfa de unde diversi clienti pot incerca sa sustraga produse.

Iata cum se construieste un sistem de supraveghere cu adevarat util pentru un magazin:1. Cateva cuvinte despre partea legalaOrice magazin practica activitatea comerciala folosind o entitate juridica (de obicei un SRL), iar societatile sunt obligate sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste instalarea sistemelor de securitate.

Pentru a fi acoperit din punct de vedere legal, orice magazin cu o suprafata utila mai mare de 100mp are nevoie de:
- o analiza de risc intocmita de un evaluator autorizat (va putem oferi recomandari) in care se stabilesc anumite riscuri si se prezinta cateva echipamente minime de supraveghere si alarma pe care magazinul este obligat sa le aiba instalate.
- un proiect de securitate intocmit de un proiectant autorizat (Supraveghere24 va poate ajuta si cu proiectul) in care sa fie detaliate sistemele de supraveghere si alarma ce se instaleaza.

Analiza de risc, proiectul si sistemele detaliate in analiza de risc sunt obligatorii din punct de vedere legal. Lipsa analizei de risc, a proiectului sau neinstalarea sistemelor detaliate in analiza de risc aduce, in cazul unui control din partea Politiei, un avertisment in prima faza, dupa care amenzi destul de mari, de ordinul miilor de lei.

Daca magazinul dumneavoastra are o suprafata utila mai mica de 100mp nu sunteti obligat la analize de risc sau proiecte, ci sunteti doar incurajat sa aveti locatia asigurata cu un sistem de alarma si supraveghere.

In ceea ce priveste sistemul de supraveghere, din punct de vedere legal, analiza de risc va specifica instalarea unei camere de supraveghere pe exterior care sa acopere accesul in locatie. Daca aveti mai multe cai de acces se cer camere montate si pe acele cai de acces. In ceea ce priveste sistemul de alarma, aici vor fi necesari senzori de miscare care sa acopere fiecare incapere din magazin, un buton de panica, o sirena de exterior si un abonament cu o firma de paza care sa intervina in cazul unei efractii.

Scopul camerelor de supraveghere pe exterior este de a oferi Politiei acces la inregistrari video in cazul unor incidente petrecute in zona, fie ele si din alte locatii. De exemplu, daca la cateva strazi distanta se sparge un bancomat, Politia va ciocani la usa magazinului dvs. pentru a cere acces la inregistrari, in speranta ca vor obtine anumite indicii legate de cazul spargerii.2. Alegerea sistemului potrivitSistemul de supraveghere care se obtine din respectarea cerintelor legale este un sistem foarte simplist, care nu ofera mare ajutor administratorului magazinului si afacerii pe care o conduce. Legea impune un numar minim de camere, dar nu specifica un numar maxim, deci putem extinde sistemul de supraveghere pentru a obtine cu adevarat avantajele prezentate in introducerea articolului.

Iata in ce puncte este recomandat sa asigurati supraveghere video si ce modele de camere sunt recomandate. La final, pentru inspiratie, veti gasi o schema cu pozitionarea optima a camerelor unui sistem supraveghere dintr-un magazin de dimensiuni medii.

2.1. Camera de supraveghere pe casa de marcat. Camera trebuie sa acopere foarte eficient schimbul de bani / produse si sa fie capabila sa ofere imagini din care sa se distinga tipul bancnotelor incasate. Este indicat ca aceasta camera sa fie dotata cu o lentila varifocala pentru incadrarea cu precizie a zonei de schimb bani / bunuri + zona unde banii sunt depozitati dupa incasare (casa de marcat). Lentila varifocala permite reglarea unui zoom din lentila petru ca rezolutia camerei sa fie folosita doar pe zona de interes. Se monteaza cate o camera pentru fiecare casa de marcat. Ca rezolutie, 2 megapixel fullHD este un minim recomandat.

Camera recomandata: Hikvision 56D0T-VFIR3F, 2 megapixel fullHD, varifocal

Camera premium pentru sisteme foarte performante: Hikvision IP 2 megapixel fullHD, varifocal dome 1723G0-I


2.2. Camera de supraveghere montata la interior pentru persoanele care intra in magazin. Camera poate fi necesara din punct de vedere legal daca analiza de risc nu specifica montarea camerei de la punctul 1. Rolul acestei camere este de a oferi recunoasterea faciala a fiecarei persoana care intra in magazin. Camera se monteaza la o distanta de cativa metri de intrare (5-8 metri), orientata perpendicular pe acces. Se monteaza la distanta de 5-8 metri de intrare pentru a oferi imagini care surprind fetele oamenilor, nu tunsorile lor. Daca montam camera prea aproape de intrare imaginile vor fi “prea de sus” si nu vom vedea decat sepcile, glugile si tunsorile persoanelor care intra. Deci, daca ne indepartam putin de intrare oferim un unghi mult mai bun camerei.

Este nevoie de o camera cu rezolutie minima de 2 megapixel. Rezolutia de 2 megapixel este capabila de a oferi recuoastere faciala in primii 10 metri din cadrul camerei fara probleme. Avand camera montata la 5-8 metri distanta de intrare ne incadram fara probleme in acei primi 10 metri in care camera ofera detalii maxime. In plus, pentru ca avem camera orientata direct spre calea de acces, vom avea lumina care patrunde in magazin la deschiderea usilor, lumina care va “orbi” camera si va face dificila recunoasterea fetelor. Din acest motiv este neaparat necesar sa folosim o camera cu functia WDR pentru a elimina efectul de “orbire”.

Atentie! Rolul acestei camere este sa surprinda trasaturile persoanelor care intra, nu si trasaturile persoanelor care ies. De foarte multe ori am vazut magazine care forteaza utilizarea unei singure camere pentru 3 zone in acelasi timp (intrare, iesire, casa de marcat, etc), fara sa acopere decent niciuna din cele 3.

Camera recomandata: Hikvision 56D8T-ITMF, 2 megapixel fullHD, functie WDR

Camera premium pentru sisteme foarte performante: Hikvision IP 1123G0-i, 2 megapixel fullHD, WDR, dome


2.3. Camera de supraveghere montata la interior pentru persoanele care ies din magazin. Rolul acestei camere este de a completa camera de la punctul 2. si de a oferi recunoasterea faciala a persoanelor care ies din magazin. Se recomanda montarea camerei la interior (evident), chiar deasupra usilor de acces, pentru a nu fi pozitionata la o inaltime prea mare de podea. Dorim sa surprindem fetele oamenilor pe masura ce se apropie de iesire, nu sa le vedem de sus frezele si sepcile. Rezolutia recomandata este de 2 megapixel fullHD. Grija sa nu existe surse de lumina in cadrul camerei care sa incurce imaginea. Daca existe surse de lumina (de la geamuri, becuri, spoturi) care nu pot fi eliminate din cadru prin orientarea camerei, trebuie sa folosim neaparat functia WDR, iar atunci camerele de la punctul 2. sunt cea mai buna optiune.

Camera recomandata: Hikvision 56D0T-IRPF, 2 megapixel fullHD, unghi larg acoperire

Camera premium pentru sisteme foarte performante: Hikvision IP 1123G0-i, 2 megapixel fullHD, WDR, dome


2.4. Camere de supraveghere pe raioane. Daca aveti un magazin mic, de cativa metri patrati, nu veti avea prea multe raioane de acoperit, deci puteti folosi camera recomandata la punctul 3. pentru supravegherea rafturilor. Daca aveti un magazin ceva mai mare trebuie sa analizam cate “incaperi” si raioane distincte se creeaza prin pozitionarea rafturilor. Recomandarea in aceasta situatie este sa ganditi traseul logic al clientilor prin magazin, astfel incat sa alegeti pozitia fiecarei camere optim. Camerele se orienteaza in dreptul rafturilor, astfel incat clientul care intinde mana dupa un produs din raft sa fie surprins din lateral, nu din spate. Pentru a asigura detalii maxime este bine ca distanta liniara pe care fiecare camera o acopera sa nu fie mai mare de 6-7 metri. Deci, daca aveti raioane lungi, este bine sa ganditi 2 camere per raion.

Camera recomandata: Hikvision 56D0T-IRPF, 2 megapixel fullHD, unghi larg acoperire

Camera premium pentru sisteme foarte performante: Hikvision IP 1123G0-i, 2 megapixel fullHD, WDR, dome


2.5. Camera (sau camere) in zona de depozitare marfa. Este recomandat ca magazia unde depozitati marfa sa fie supravegheata de 1-2 camere montate in interiorul magaziei. Greseala pe care multi administratori o fac este sa foloseasca una din camerele de pe raioane pentru acoperirea usii de acces in magazie. Ideea fiind ca un angajat care sustrage ceva din magazie va iesi cu acel ceva in mana. Ce este de facut daca angajatul ascunde acel ceva sub haine? Marfa din interior trebuie asigurata de la interior. Spuneam de nevoia a 1-2 camere pentru ca fiecare camera are un unghi mort de 1-2 metri imediat sub camera. Daca exact sub camera exista marfa depozitata atunci este necesara o camera secundara montata din unghi opus primei camere. Cu atat mai mult, daca magazia are si o poarta / usa de aprovizionare de la exterior, vor fi absolut necesare 2 camere de supraveghere.

Camera recomandata: Hikvision 56D8T-ITMF, 2 megapixel fullHD, functie WDR

Camera premium pentru sisteme foarte performante: Hikvision IP 1123G0-i, 2 megapixel fullHD, WDR, dome


2.6. Camere in parcare. Daca exista parcare pentru clienti este bine sa puteti acoperi traficul auto cu 1-2 camere, astfel incat orice incident petrecut in apropierea magazinului sa fie inregistrat. In functie de dimensiunea parcarii si de nivelul de detaliu pe care il doriti, puteti apela la camere de rezolutii mai mici sau mai mari. Pentru acoperire eficienta pe 10 metri liniari puteti alege camere de 2 megapixel. Daca aveti nevoie de detalii semnificative pe distante mai mari trebuie sa mariti rezolutia camerelor. Daca una din camerele din parcare acopera din intamplare si intrarea in magazin nu mai trebuie sa montati suplimentar acea camera obligatorie prin lege de la punctul 7.

Camera recomandata: Hikvision 16D0T-IT5F, 2 megapixel fullHD, IR Exir

Camera premium pentru sisteme foarte performante: Hikvision IP 2T43G0-I5, 4 megapixel ultraHD, WDR


2.7. Camera pe exerior, care sa acopere accesul in locatie. Camera obligatorie prin lege, care acopera zona din fata magazinului. Se monteaza la o inaltime de 4-5 metri, la cativa metri in stanga sau dreapta accesului.

Camera recomandata: Hikvision 16D0T-IRPF, 2 megapixel fullHD

Camera premium pentru sisteme foarte performante: Hikvision IP 1023G0-I, 2 megapixel fullHD, WDR


2.8. Camera care sa acopere zonele unde angajatii se aduna pentru diverse pauze lungi si dese. Nu spune nimeni ca angajatii nu au dreptul la pauze, dar se intampla uneori sa se exagereze. De obicei, locul de fumat este undeva in spatele magazinului, pe langa usa din spate. Daca exista o camera de supraveghere pe acea latura a magazinului veti putea controla cat de frecvent se iau pauzele. Oricare dintre camerele recomandate la punctele 2.6 si 2.7 vor fi eficiente in aceasta situatie.


3. Alte echipamente necesareMai sus am enumerat zonele unde este indicat sa montati camere de supraveghere si am oferit recomandari de camere. Acum trebuie sa integram camerele alese intr-un sistem complet si functional, si pentru asta avem nevoie si de alte echipamente.

3.1 Unitate de inregistrare instalata intr-un loc sigur, care sa primeasca semnalul video de la toate camerele de supraveghere.

Pentru camerele analog recomandate mai sus se alege un DVR cu canale suficiente si capabil de a gestiona rezolutia recomandata de 2 megapixel.

Recomandari DVR-uri:
DVR 4 canale Hikvision 7104HQHI-K1 sau 7204HQHI-K1
DVR 8 canale Hikvision 7108HQHI-K1 sau 7208HQHI-K1
DVR 16 canale Hikvision 7116HQHI-K1 sau 7216HQHI-K1

Pentru camerele IP recomandate mai sus se alege un NVR cu canale suficiente.

Recomandari NVR-uri
NVR 4 canale Hikvision 7604NI-K1
NVR 8 canale Hikvision 7608NI-K1
NVR 16 canale Hikvision 7616NI-K1
NVR 32 canale Hikvision 7732NI-I4

3.2 HDD montat in unitatea de inregistrare pentru stocare inregistrari.

Recomandari:
HDD 1TB - recomandat pentru sisteme cu 1-4 camere
HDD 2TB - recomandat pentru sisteme cu 5-10 camere
HDD 4TB - recomandat pentru sisteme cu 11-16 camere

3.3 Sursa alimentare 12V si amperi suficienti

Pentru sisteme cu camere analog se folosesc surse de 12V si cu suficienti amperi pentru toate camerele instalate.

Recomandari surse 12V:
Sursa pentru sisteme cu 1-4 camere
Sursa pentru sisteme cu 5-8 camere
Sursa pentru sisteme cu 9-16 camere

Pentru camere IP va recomandam alimentarea prin cablul de date cu tehnologia PoE
Switch PoE pentru 1-4 camere
Switch PoE pentru 5-8 camere
Switch PoE pentru 9-16 camere

3.4. Cablaj si conectori

In functie de tipul de sistem pentru care optam (IP sau analog) vom folosi diverse tipuri de cablu si conectori. Sistemele IP folosesc cablu UTP si conectori de retea RJ-45. Pentru sistemele analog exista 2 variante. Fie cablu coaxial cu alimentare atasat + conectori video BNC + conectori alimentare, fie cablu UTP + conectori Video-Balun + conectori alimentare.4. Exemplu sistem supraveghere complet cu 16 camere pentru magazin

sistem supraveghere magazin


5. Cateva sisteme complete recomandateIata cateva sisteme de supraveghere complete pe care le recomandam.

Sistem complet cu 2 camere supraveghere pentru magazine foarte mici.
Sistem complet cu 4 camere supraveghere pentru magazine mici.
Sistem complet cu 6 camere supraveghere pentru magazine medii.

Pentru magazine mari este recomandat sa apelati la serviciul nostru gratuit de consultanta pentru alegerea solutiei optime.


6. ConcluziiInformatiile din acest articol sunt destul de stufoase. Din acest motiv va stam la dispozitie pentru intrebari, sfaturi si solutii. Ne puteti contacta la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.


Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.roLasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 12.08.2020 15:22
Pentru un magazin as opta pentru un sistem de supraveghere inteligent, care poate sa faca analiza pe imaginile video, precum cautarea automata a unui incident in arhiva pe baza unui obiect din cadru, analiza produse la raft, numarare persoane, identificare automata angajati si deosebirea lor de clienti etc dar si mai important, sistemul de supraveghere sa fie integrat cu casa de marcat pentru a identifica adevaratele fraude.
Tehnologia a evoluat, bine ar fi sa tinem pasul cu ea.
Creat pe: 07.02.2023 2:44
Pot vedea bancnotă?sa vad dacă angajatul nu da bine restul?
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.