Pentru cine nu este in domeniu, toate camerele de supraveghere arata la fel si fac acelasi lucru, iar cine cunoaste cate ceva despre aceste echipamente se orienteaza mai mereu catre caracteristici precum rezolutie, iluminare infrarosu, unghii de acoperire pentru a defini “calitatea” camerelor. Ecuatia este mult mai complexa.
Alegerea corecta a unei camere se face in functie de locatia unde va functiona camera, in functie de distantele pe care trebuie sa le acopere eficient, in functie de conditiile de iluminare zi/noapte din zona respectiva, in functie de conditiile meteo posibile, etc.
In acest articol discutam despre poate cea mai utila, dar si cea mai neglijata, functie cu care poate fi dotata o camera de supraveghere. Este vorba despre functia WDR (Wide Dynamic Range). Este o functie extrem de utila in foarte multe situatii. Nu toate camerele sunt dotate cu asa ceva, dar de multe ori aceasta functie este indispensabila pentru o imagine de caltiate.
Ce este WDR?
In viata de zi cu zi o camera de supraveghere este expusa la conditii schimbatoare de lumina pe parcursul a 24 de ore. Ziua lumina bate din unghiuri diferite, noaptea se trece la imagine in infrarosu, trec masini cu faruri aprinse care orbesc camera, iluminatul stradal apare si dispare, etc. Indiferent de cat de atenti suntem la pozitia de instalare a camerei nu vom putea asigura o iluminare uniforma a intregii suprafete pe care aceasta o monitorizeaza. Vor exista simultan zone intunecate si luminate in acelasi cadru. Aceasta diferenta intre zonele intunecate si zonele luminoase din acelasi cadru se numeste “Dynamic Range” (Spectru Dinamic). De aici si numele functiei WDR.
O camera cu functia WDR foloseste un algoritm intern special care uniformizeaza luminozitatea dintr-o imagine pentru a se obtine un nivel uniform si inteligibil atat in zonele foarte luminate cat si in zonele foarte intunecate. Mai jos aveti un exemplu concret. In imaginea din stanga putem vedea cum constrastul dintre lumina puternica de la exterior si zona intunecata de la interior face imposibila recunoasterea autoturismului. In imaginea din dreapta, cu functia WDR activa, imaginea devine utilizabila.
Cum functioneaza WDR?
Camerele fara functia WDR care supravegheaza zone unde iluminarea este disproportionata (prea slaba intr-o parte si prea puternica in alta parte) pot inregistra o imagine inteligibila doar in zona cu iluminarea de mijloc, intre foarte luminat si foarte intunecat. Camerele cu tehnologia WDR folosesc senzori de imagine mai performanti, care pot utiliza un spectru mai mare de iluminare, deci sunt capabile sa alcatuiasca imagine de calitate in tot acest spectru.
Pe langa capacitatea de a utiliza un spectru de iluminare mult mai larg, unele camere cu WDR folosesc si alte 2 moduri de a echilibra iluminarea intr-un cadru.
1. “Tone mapping” este o functie software care permite camerei sa intunece automat zonele foarte luminate si sa deschida automat zonele foarte intunecate.
2. “Suprapunerea expunerilor extreme”. Cu aceasta functie camera va capta o imagine folosind iluminarea maxima si o imagine folosind iluminarea minima, apoi va combina cele doua imagini pentru a obine o varianta de mijloc. Aceasta functie este disponibila doar pe camerele cu senzor de imagine foarte rapid si sensibil, de obicei gasit doar pe camerele scumpe.
Cand ar trebui sa folosim camere cu WDR?
Camerele cu functia WDR sunt foarte utile in multe situatii cu iluminare dificila. Iata cateva exemple foarte comune:
- monitorizarea de spatii interioare cu multe geamuri sau suprafete vitrate, unde lumina puternica din exterior patrunde in interioriorul umbrit.
- situatii cand se supravegheaza diferite usi sau porti de acces. In momentul cand usa se deschide pentru ca cineva sa intre, lumina din exterior va fi in spatele persoanei care intra si va “orbi” o camera fara WDR, fata persoanei care intra devenind foarte intunecata si de nerecunoscut. O camera cu WDR va face fata cu brio.
- supraveghere pe timp de noapte unde iluminatorul IR nu lumineaza uniform toata suprafata, lasand unele zone mai intunecate si alte zone mai luminate. WDR va echilibra aceasta diferenta. Va “deschide” zonele intunecate si va “inchide” zonele prea luminate.
Concluzii si recomandari
WDR este o functie disponibila pe camerele ceva mai scumpe. Este posibil sa nu aveti buget pentru camere cu WDR, deci trebuie sa fiti sigur ca aveti nevoie sa cheltuiti acesti bani. Daca va ganditi la o camera cu WDR atunci trebuie sa va puneti 2 intrebari.
1. Pot asigura iluminare uniforma, zi si noapte, pe toata suprafata pe care o va monitoriza camera? Intrebarea este valabila in cazul spatiilor de la exterior sau spatiilor mari de la interior. Pentru o simpla incapere de dimensiuni normale este suficienta o camera un iluminator IR cu 24 LED-uri integrat al oricarei camere va face fata. Iluminarea suplimentara la exterior se face cu proiectoare montate in zonele pe care camera nu le poate lumina cu iluminatorul propriu. Daca reusiti acest lucru, atunci nu aveti nevoie de WDR. Daca nu puteti (mai ales daca aveti suprafete mari de exterior) atunci WDR este foarte necesar.
2. Pot pozitiona camera astfel incat sa pot asigura iluminarea uniforma care ma va scuti de utilizarea functie WDR? Reluam exemplul cu usa de intrare care, atunci cand este deschisa, lasa sa patrunda multa lumina exterioara, orbind camera. Daca putem pozitiona camera astfel incat lumina din exterior sa nu “bata” exact in obiectivul camerei, atunci nu avem nevoie de WDR.
Iata mai multe recomandari de camere cu WDR, pentru sisteme analog ,dar si IP. Cea mai buna implementare a functiei WDR o gasiti pe camerele IP, dar si camerele analog recomandate mai jos implementeaza WDR intr-un mod eficient.
Camere analog Hikvision cu WDR
Camere 2 Megapixel TurboHD: 16D8T-ITF (unghi larg si IR EXIR pentru distante mici) , 16D8T-IT3F (unghi larg si IR EXIR 40m) , 16D8T-IT5F (IR EXIR 80m) , 16D8T-IT3Z (varifocal motorizat).
Camere 5 Megapixel TurboHD: 16H8T-ITF (unghi larg si IR EXIR pentru distante mici) , 16H8T-IT3F (unghi larg si IR EXIR 40m) , 16H8T-IT5F ( IR EXIR 80m).
DVR-uri compatibile: DVR-uri maxim 2 Megapixel, DVR-uri maxim 5 Megapixel.
Camere IP Hikvision si Envio cu WDR
Camera IP 2 Megapixel Envio ( camere ideale pentru solutii cu buget limitat, toate modelele ofera functia WDR, recunoastere faciala 20m ).
Camera IP 5 Megapixel Envio ( camere ideale pentru solutii cu buget limitat, WDR inclus, recunoastere faciala 40m ).
Camere IP 2 Megapixel Hikvision ( echipamente premium marca Hikvision, recomandate pentru recunoastere faciala pe distante de 20m ).
Camera IP 4 Megapixel Hikvision ( echipamente premium marca Hikvision, ideale pentru supraveghere distante de 30m ).
Camera IP 8 Megapixel Hikvision ( echipamente premium marca Hikvision, ideale pentru supraveghere distante de 40m ).
Daca aveti intrebari va rugam sa le plasati, impreuna cu impresiile si parerile dvs. despre acest articol, in sectiunea de comentarii.
Cu stima,
Istrate Alexandru
Inginer Sisteme Securitate - Supraveghere24.ro