Close
Categorii
Meniu

Alegerea camerei de supraveghere video potrivite - 4 caracteristici importante

Alegerea camerei de supraveghere potrivite este poate cea mai dificila parte a implementarii unui sistem de monitorizare. Luati in considerare cele 4 aspecte prezentate mai jos si veti fi multumit de imaginile camerelor dumneavoastra de supraveghere.

1. Ce lentila trebuie sa folosesc?

Alegerea lentilei este foarte importanta pentru obtinerea rezultatelor dorite. Degeaba ati cumparat camere scumpe daca lentila este aleasa prost. Veti gasi in caracteristicile camerei ceva numit "distanta focala a lentilei", masurata in milimetri. Exemple: 2.8mm, 3.6mm, 6mm, 12mm, etc. Aceasta valoare determina unghiul de deschidere al camerei (atat orizontal cat si vertical). Cu cat distanta focala este mai mica, cu atat mai mare unghiul camerei. Cu cat distanta focala este mai mare, cu atat mai mic unghiul camerei.

Imaginea de mai jos explica cel mai usor ce fel de imagine veti obtine cu o camera montata intr-un punct fix, dar cu lentile de diferite dimensiuni. Veti observa cum pe masura ce marim lentila, unghiul de acoperire al camerei scade, iar zoom-ul creste. In primul cadru, cel cu lentila 2.8mm, avem unghiul cel mai larg (aproape 90 grade), dar nu putem distinge prea multe detalii la distanta. In situatia extrema a unei lentile de 60mm avem un unghi foarte ingust cu zoom mare. Nu acoperim decat o suprafata foarte ingusta, dar putem recunoaste detalii marunte la distanta.

comparatie lentile camere supraveghere

Ca un ajutor suplimentar, tabelul de mai jos va fi de folos in alegerea lentilei potrivite nevoilor dumneavoastra. In tabel gasiti lentilele posibile si unghiurile pe care le veti obtine cu acele lentile, pentru o camera de supraveghere cu senzor de imagine de 1/3" (senzorul cu dimensiunea cea mai intalnita pe piata). Am marcat cu rosu cele mai uzuale si utile lentile. Lentilele de 2.8mm si 3.6mm, datorita unghiurilor mari, sunt cele mai utile in majoritatea sistemelor (locuinte, afaceri, magazine, ateliere, etc).

Tabel Caracteristici Camere SupraveghereAlegerea unghiului potrivit depinde de la locatie la locatie, dar ca o regula generala, daca aveti camera montata aproape de zona pe care doriti sa o monitorizati va trebui sa folositi o distanta focala mica (deschidere mare), iar daca montati camera la o distanta mai mare de zona de interes veti folosi o distanta focala mare (deschidere mica si zoom mare). Imaginati-va ca o camera cu distanta focala mare este ca un binoclu. Cu cat este mai mare distanta focala cu atat mai mare efectul de zoom. In tabelul din stanga veti gasi unghiurile de deschidere ale lentilelor in functie de marimea senzorului si de distanta focala.

2. Infrarosu pe timp de noapte

Am auzit des urmatoarea solicitare: “Vreau camere cu infrarosu ca sa vada bine camerele noaptea”. Haideti sa explicam cum functioneaza tehnologia infrarosu si cum trebuie procedat pentru imagini de calitate pe timp de noapte.

Imaginile de calitate pe timp de noapte nu depind doar de iluminatorul infrarosu ci si de calitatea senzorului de imagine. Mai exact avem nevoie de o “colaborare” buna intre iluminatorului IR atasat camerei si senzorului de imagine al camerei. Senzorul de imagine este cel care trebuie sa stie sa lucreze cu radiatia IR pentru a forma imagini curate, cu obiecte si detalii bine definite in alb-negru.

O camera cu infrarosu are nevoie de un senzor optimizat pentru lumina IR din atmosfera. La fel cum pe timp de zi camera foloseste lumina de la soare pentru a forma imagini, pe timp de noapte o camera cu IR foloseste lumina infrarosu din atmosfera. Pentru ca de cele mai multe ori radiatia IR din atmosfera nu este suficienta, camerele au incorporat un iluminator infrarosu conceput sa “inunde” zona de interes cu lumina infrarosu.

Acei senzori de imagine capabili sa lucreze eficient cu radiatia infrarosu, sau cu un nivel de lumina foarte scazut, se numesc senzori de imagine cu functie “zi/noapte” (in engleza: day & night). Cand lumina naturala coboara sub un anumit prag, iluminatorul IR se activeaza si senzorul de imaginea incepe sa foloseasca radiatia infrarosu pentru a forma imagine video. Calitatea imaginilor (contrastul, rezolutia, etc) pe care le ofera camera depind de cantitatea de radiatie IR disponibila si de calitatea senzorului de imagine.

Imaginile obtinute pe timp de noapte prin tehnologia IR sunt imagini alb negru. Pe timp de zi camerele produc imagini color, iar cand cantitatea de lumina scade sub un prag stabilit, camera trece automat in mod IR cu imagini alb/negru. Mai jos aveti imagini pe zi si noapte de la o camera cu IR si senzor imagine Day&Night.

 

Odata ce ati ales o camera cu un senzor de imagine de calitate pe timp de noapte (despre alegerea senzorului de imagine discutam pe larg mai jos) mai ramane sa “inundati” zona de interes cu suficienta radiatie IR. Acest lucru se realizeaza folosind iluminatoare IR integrate in camera sau proiectoare cu IR atasate camerelor.

camera supraveghere cu IR clasic  proiector tun infrarosu camere supraveghere

In specificatiile camerelor dotate cu iluminator IR veti gasi prezentata distanta pe care camera poate obtine imagini folosind iluminatorul IR integrat. Ca instalatori de sisteme de securitate va recomandam sa luati acea distanta cu putina reticenta. Ca regula generala eficienta maxima o veti obtine la jumatatea distantei prezentate in fisa tehnica. Asta inseamna ca o camera care “se lauda” cu iluminare IR pe 40 de metri va avea imagini clare in bezna totala pe o distanta de 20 metri.

3. Senzorul de Imagine

Senzorul de imagine este acea componenta a unei camere de supraveghere cu sarcina de a recepta informatia purtata de lumina din mediul inconjurator si de a transforma acea informatie in impulsuri electrice pentru a se putea forma o imagine digitala. Senzorul de imagine este deci fereastra prin care camera de supraveghere priveste mediul inconjurator. Si asa cum printr-o fereastra mare putem vedea mai multe lucruri decat printr-o fereastra mica, asa si un senzor de imagine mare va putea receptiona mai multa informatie decat un senzor de imagine mic. Alegeti deci camere cu un senzor de imagine cat mai mare. Dimensiuni comune pentru senzorii de imagine incep crescator: 1/4”, 1/3”, 1/2.8”, 1/2.5”. Senzorul cu marime de 1/4” este senzorul cu marimea cea mai mica, iar senzorul de 1/2.5” este un senzor de dimensiune mare. Pentru camere analogice veti gasi cel mai des dimensiunile 1/4" si 1/3". Intre aceste 2 marimi alegeti senzorul 1/3". Un senzor mai mare inseamna mai multa informatie captata, inseamna o rezolutie mai mare. Pentru camerele IP veti gasi senzori de 1/2.5", chiar si 1/2", cu cadre foarte mari, pana la de 4 ori mai mari decat la o camera analog.

Asa cum am subliniat la punctul anterior, trebuie sa avem si un senzor de imagine capabil sa ofere imagini de calitate in conditii de iluminare cu infrarosu. Doar pentru ca avem multe LED-uri IR in camera nu este suficient.
Mai jos aveti 2 exemple de camere. Prima camera are iluminator IR foarte puternic (72LED-uri + proiector IR), dar cu senzor de imagine slab, fara functie Day&Night. A doua camera are iluminator IR mai mic (40LED-uri IR), dar cu senzor de imagine special pentru functionare in mod infrarosu. Obeservati diferenta de calitate in favoarea camerei cu senzor de imagine special.
 

4. Rezolutia potrivita

Pana acum ceva vreme masura rezolutiei unei camere era in "linii TV". Un numar mare de linii TV reprezenta o rezolutie buna. Acum, rezolutia camerelor se masoara direct in digital, in numar de pixeli. Rezolutia reprezinta numarul de puncte din care este formata imaginea pe care dumneavoastra o vedeti. Cu cat mai multe puncte, cu atat mai bine, cu atat mai bogata imaginea in detaliu. Exemplu: Rezolutia HD 720P = 1280x720pixeli , care este mai mica decat rezolutia FullHD 1080P = 1920x1080pixeli. Pe scurt, mai multi pixeli = detaliu mai mare.
Insa nu aveti nevoie sa cheltuiti bani pe rezolutii mari, doar ca sa fie mari. Mai jos aveti cateva repere pe care le puteti folosi pentru a va orienta in ceea ce priveste alegerea rezolutiei potrivite. Presupunand ca alegem un model de camera cu un senzor de imagine 1/3” si o lentila cu deschidere de 80-90 grade, iata ce putem obtine din diferite rezolutii.
    •    1 megapixel, 1280 x 720 pixeli - Acesta a ajuns nivelul minim de calitate pe piata. Aceasta rezolutie este utila pentru monitorizarea de spatii si distante mici spre medii. Avem recunoastere faciala pe distante liniare de 8-10 metri fata de camera. Recomandat pentru suprafete de maxim 100mp. Va recomandam modelul Hikvision 16C0T-IRPF (cu IR mic) si modelul 16C0T-IT5F (cu IR mare).
    •    2 megapixel, 1920 x 1080 pixeli - Aceasta este nivelul urmator de calitate, acum deja la un pret foarte accesibil. Aceasta rezolutie este utila pentru monitorizarea de spatii medii, unde se doreste recunoasterea de detalii semnificative pe distante liniare de pana la 14-16 metri fata de camera. Recomandat pentru suprafete de maxim 200mp. Va recomandam modelul Hikvision 16D0T-IRPF (cu IR mic) si modelul 16D0T-IT5F (cu IR mare).
    •    3 megapixel, 2052 x 1536pixeli - Rezolutie peste medie, utila pentru monitorizarea de spatii medii si mari, unde se doreste recunoastere faciala si recunoastere numar inmatriculare pe distante liniare de pana la 20 metri.
    •    4 si 5 megapixel, 2560 x 1920 pixeli. Rezolutie mare pentru o camera de supraveghere. Calitate foarte buna. Recomandate pentru monitorizarea de spatii de dimensiuni mari, unde se doreste recunoasterea detaliilor. Recunoastere faciala, numar inmatriculare si detalii marunte pe distante liniare de pana la 30 metri fata de camera. Va recomandam modelul Hikvision 16H0T-ITF sau 16H0T-IT5F (pentru IR mai puternic).
    •    8 megapixel, 3840 x 2160 pixeli. Rezolutie foarte mare pentru o camera de supraveghere. Calitate excelenta. Recomandate pentru monitorizarea de spatii de dimensiuni mari si foarte mari, unde se doreste recunoasterea detaliilor marunte. Recunoastere faciala, numar inmatriculare si detalii marunte pe distante liniare de pana la 40 metri fata de camera. Va recomandam modelul Hikvision 16U1T-ITF .

Concluzie

Pentru a alege camera de supraveghere potrivita trebuie sa fiti atenti la aspectele punctate mai sus: Senzorul de imagine cat mai eficient, Rezolutia potrivita distantelor pe care doriti sa le monitorizati, Distanta focala a lentilei care va ofera unghiul dorit de acoperire, Iluminatorul Infrarosu adecvat. Aceste 4 aspecte lucreaza impreuna pentru obtinerea calitatii de care aveti nevoie de la camerele dumneavoastra de supraveghere.
Pentru sfaturi in alegerea unui sistem de supraveghere potrivit nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau folosind formularul de CONTACT.
Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresia dumneavoastra despre acest articol.

Multumim
.
Istrate Alexandru
Ing. Sisteme Securitate - Supraveghere24



Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 09.11.2014 12:13
Multumim !  Informatie foarte utila
Creat pe: 28.01.2017 20:22
Util. Multumim.
Creat pe: 13.07.2017 5:58
Multumesc mult. De mare folos informatiile.
Creat pe: 16.07.2017 17:00
multumesc mult,foarte util
Creat pe: 17.07.2017 13:44
Extrem de utile informatiile. Mult mai de incredere informatii gasite si luate de la cineva fara " interes comercial " decat luate de la vanzatori, care au un anume interes, nu ?
Acum stiu ce sa caut si nu ma inseala nimeni cu caracteristici de care sa nu stiu.
Este explicat pe intelesul nostru, multumim !
Creat pe: 13.08.2017 9:32
Multumim pentru detalierea informatiilor. Pentru un novice este mai mult decat necesar.
Creat pe: 27.08.2017 20:55
Foarte util pentru noi care folosim sisteme de supraveghere si ne lasam pe mana celor care monteaza, trebuie sa ii credem ca au ales ce ne trebuie dar ne pacalesc.
Creat pe: 05.09.2017 19:34
Multumesc ,foarte frumos explicat!
Creat pe: 14.12.2017 22:25
Superb și fff folositor mulțumesc..
Creat pe: 15.05.2018 23:08
Foarte util articolul. Multumesc.
Creat pe: 10.07.2018 19:30
Foarte bun si instructiv .Bravo,multumesc.
Creat pe: 07.12.2018 11:59
Poate un update ar fi binevenit? In 5 ani au mai intervenit imbunatatiri tehnologice.
Creat pe: 07.12.2018 14:01
Toate principiile prezentate in articol sunt valabile si astazi, iar partea tehnologica este inca acoperitoare pentru rezolutii de pana la 5 megapixel. Singurele variante mai performante pe piata sunt tehnologiile IP de 8 sau 12 megapixel care sunt inca in afara bugetului majoritatii. Senzorii de imagine sunt zi, variantele de lentile sunt la zi, toate explicatiile se aplica. Unde ar trebui facut update?
Creat pe: 30.01.2019 20:59
Foarteutil articolul.Mulțumiri!
Creat pe: 12.03.2019 7:50
Acum le stiu pe toate. 😁Multumesc pentru explicatii.
Creat pe: 06.09.2019 19:55
Tks de info <3
Creat pe: 09.11.2019 13:10
Buna ziua!
Multumesc , informatii foarte utile! Si eu doresc sa achizitionez
o camera,dar nu stiu sa o iau wireless sau conectata la DVR?
Creat pe: 17.05.2020 19:37
Da ! Explicat corect si frumos !
Creat pe: 28.01.2022 9:13
Foarte util!
Creat pe: 04.05.2023 22:47
Foarte bun articolul. Exemplele au fost de mare folos pentru a intelege mai bine cam ce asteptari sa avem de la fiecare camera.
Creat pe: 29.09.2023 7:18
Foarte bun si util articolul. Felicitari !
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.