Close
Categorii
Meniu
Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Alegerea Camerei de Supraveghere Video Potrivite: 4 Caracteristici Importante

Alegerea camerei de supraveghere potrivita este poate cea mai dificila parte a implementarii unui sistem de monitorizare. Luati in considerare cele 4 aspecte prezentate mai jos si veti fi multumit de imaginile camerelor dumneavoastra de supraveghere.

1. Ce lentila trebuie sa folosesc?

Alegerea lentilei este foarte importanta pentru obtinerea rezultatelor dorite. Degeaba ati cumparat camere scumpe daca lentila este aleasa prost. Veti gasi in caracteristicile camerei ceva numit distanta focala a lentilei, masurata in milimetri. Exemple: 2.8mm, 3.6mm, 6mm, 12mm, etc. Acel numar va determina unghiul de deschidere al camerei. O distanta focala mica va oferi un unghi mare, iar cu cat distanta focala este mai mare, cu atat va fi unghiul mai mic.

Imaginea de mai jos va explica cel mai usor ce fel de imagine veti obtine cu aceeasi camera montata intr-un punct fix, dar cu lentile de diferite dimensiuni. Veti observa cum pe masura ce marim lentila, unghiul de acoperire al camerei scade, iar zoom-ul creste.

lentile-diferite-imagini-diferite-camere-supraveghere

Ca un ajutor suplimentar, tabelul de mai jos va poate fi de folos in alegerea lentilei potrivite nevoilor dumneavoastra. Am marcat cu rosu cele mai uzuale si cautate lentile. Lentilele de 2.8mm si 3.6mm, datorita unghiurilor mari, sunt cele mai utile in majoritatea sistemelor uzuale (locuinte, afaceri, magazine, ateliere, etc).

Tabel Caracteristici Camere SupraveghereAlegerea unghiului potrivit depinde de la aplicatie la aplicatie, dar ca o regula generala, daca aveti camera montata aproape de zona pe care doriti sa o monitorizati va trebui sa folositi o distanta focala mica (deschidere mare), iar daca montati camera la o distanta mai mare de zona de interes veti folosi o distanta focala mare (deschidere mica si zoom mare). Imaginati-va ca o camera cu distanta focala mare este ca un binoclu. Cu cat este mai mare distanta focala cu atat mai mare efectul de zoom. In tabelul din stanga veti gasi unghiurile de deschidere ale lentilelor in functie de marimea senzorului si de distanta focala.

2. Infrarosu pe timp de noapte

Am auzit des urmatoarea solicitare: “Vreau camere cu infrarosu ca sa vada bine camerele noapte”. Haideti sa explicam cum functioneaza infrarosu si cum este el folositor camerelor de supraveghere.

Nu doar tehnologia IR trebuie sa fie asociata cu imaginile de calitate pe timp de noapte. Obtinerea unei imagini de calitate pe timp de noapte este rezultate dintre “colaborarea” iluminatorului IR atasat camerei si senzorului de imagine al camerei care “stie ce sa faca” cu toata radiatia IR pe care iluminatorul IR o ofera.

O camera cu infrarosu are nevoie de un senzor sensibil la lumina IR din atmosfera. La fel cum pe timp de zi camera foloseste lumina de la soare pentru a forma imaginea, pe timp de noapte o camera cu IR foloseste lumina infrarosu din atmosfera. Pentru ca de cele mai multe ori radiatia IR din atmosfera nu este suficienta, camerele au incorporat un iluminator infrarosu special conceput sa “inunde” zona de interes cu lumina infrarosu.

Acei senzori de imagine capabili sa lucreze eficient cu radiatia infrarosu, sau cu un nivel de lumina foarte scazut, se numesc senzori de imagine cu functie “zi/noapte” (in engleza: true day & night). O camera cu functie “zi/noapte” este dotata un senzor capabil sa functioneze cu o cantitate foarte mica de lumina si reuseste sa obtina imagini de calitate in lumina foarte slaba sau in radiatie infrarosu. Cand lumina naturala coboara sub un anumit prag, iluminatorul IR se activeaza si senzorul de imaginea incepe sa foloseasca radiatia infrarosu pentru a forma imagine video. Calitatea imaginilor (contrastul, rezolutia, etc) pe care le ofera camera depind de cantitatea de radiatie IR disponibila si de calitatea senzorului de imagine.

Imaginile obtinute pe timp de noapte prin tehnologia IR sunt imagini alb negru. Pe timp de zi camerele produc imagini color, iar cand cantitatea de lumina scade sub un prag stabilit, camera trece automat in mod IR cu imagini alb/negru.

 

Odata ce ati ales o camera cu un senzor de imagine de calitate pe timp de noapte (despre alegerea senzorului de imagine discutam pe larg mai jos) mai ramane sa “inundati” zona de interes cu suficienta radiatie IR. Acest lucru se realizeaza folosind iluminatoare IR integrate in camera sau proiectoare cu IR atasate camerelor.

camera_supraveghere_ir_activ  proiector_infrarosu_camere_supraveghere

In specificatiile camerelor dotate cu iluminator IR veti gasi prezentata distanta pe care camera poate obtine imagini folosind iluminatorul IR integrat. Ca instalatori de sisteme de securitate va recomandam sa luati acea distanta cu putina reticenta. Ca regula generala eficienta maxima o veti obtine la jumatatea distantei prezentate in fisa tehnica. Asta inseamna ca o camera care “se lauda” cu iluminare IR pe 40 de metri va avea imagini clare in bezna totala pe o distanta de 20 metri.

3. Senzorul de Imagine

Senzorul de imagine este acea componenta a unei camere de supraveghere care are sarcina de a recepta informatia purtata de lumina din mediul inconjurator si de a transforma acea informatie in impulsuri electrice pentru a se putea forma o imagine. Senzorul de imagine este deci fereastra prin care camera de supraveghere priveste mediul inconjurator. Si asa cum printr-o fereastra mare putem vedea mai multe lucruri decat printr-o fereastra mica, asa si un senzor de imagine mare va putea receptiona mai multa informatie decat un senzor de imagine mic. Alegeti deci camere cu un senzor de imagine cat mai mare. Dimensiuni comune pentru senzorii de imagine incep crescator: 1/4”, 1/3”, 1/2.8”, 1/2.5”. Senzorul cu marime de 1/4” este senzorul cu marimea cea mai mica, iar senzorul de 1/2.5” este un senzor de dimensiune mare. Pentru camere analogice veti gasi cel mai des dimensiunile 1/4" si 1/3". Intre aceste 2 marimi alegeti senzorul 1/3". Un senzor mai mare inseamna mai multa informatie captata, inseamna o rezolutie mai mare.

Partea a doua din formarea imaginii cu care este responsabil senzorul de imagine este receptarea informatiilor din mediul extern si pe timp de noapte. Daca vom monta camera de supraveghere intr-o locatie cu lumina slaba, poate chiar fara lumina deloc, cu siguranta vom alege o camera cu iluminator infrarosu. Trebuie sa avem si un senzor de imagine capabil sa ofere imagini de calitate in conditii de iluminare cu infrarosu. Simpla prezenta a radiatiei IR nu este suficienta.
Mai jos aveti 2 exemple de camere cu aceeasi rezolutie, 1000TVL, prima camera cu iluminator IR foarte puternic (72LED-uri + proiector IR), dar cu senzor de imagine ineficient in mod infrarosu, a doua camera cu iluminator IR mai mic (42LED-uri IR), dar cu senzor de imagine special pentru functionare in mod infrarosu. Obeservati plusul de calitate in favoarea camerei cu senzor de imagine special.
 

4. Rezolutia potrivita

Pana acum ceva vreme liniile TV erau masura rezolutiei camerelor de supraveghere analogice. Un numar cat mai mare de linii TV reprezenta o rezolutie mai buna. Acum, masura rezolutiei in linii TV a fost inlocuita cu rezolutia direct digitala in pixeli. Rezolutia reprezinta numarul de puncte din care este formata imaginea pe care dumneavoastra o vedeti. Cu cat mai multe puncte, cu atat mai bine, cu atat mai bogata imaginea in detaliu. Exemplu: Rezolutia HD 720P = 1280x720pixeli , care este mai mica decat rezolutia HD 1080P = 1920x1080pixeli. Pe scurt, cautati pixeli cat mai multi.
Insa nu aveti nevoie sa cheltuiti bani in plus daca nu aveti nevoie. Mai jos aveti cateva repere pe care le puteti folosi pentru orientare in ceea ce priveste alegerea rezolutiei potrivite. Presupunand ca alegem un model de camera cu un senzor de imagine 1/3” si o lentila cu deschidere de 80-90 grade, iata ce putem obtine din diferite rezolutii.
    •    1 megapixel, HD 1280 x 720 pixeli - Deja un nivel de calitatea la un pret foarte mic pe piata. Aceasta rezolutie este utila pentru monitorizarea de spatii si distante mici. Avem recunoastere faciala pe distante liniare de 7-8 metri fata de camera. Recomandat pentru suprafete de maxim 100mp.
    •    2 megapixel, HD 1920 x 1080 pixeli - Aceasta este nivelul urmator de calitate, acum deja la un pret accesibil pe piata. Aceasta rezolutie este utila pentru monitorizarea de spatii medii, unde se doreste recunoasterea de detalii semnificative pe distante liniare de pana la 14-16 metri fata de camera. Recomandat pentru suprafete de maxim 200mp.
    •    3 megapixel, HD 2052 x 1536pixeli - Rezolutie mare, utila pentru monitorizarea de spatii medii si mari, unde se doreste recunoastere faciala si recunoastere numar inmatriculare pe distante liniare de pana la 20-25 metri.
    •    4 si 5 megapixel - HD 2560 x 1920 pixeli. Rezolutie foarte mare pentru o camera de supraveghere. Calitate foarte buna. Recomandate pentru monitorizarea de spatii de dimensiuni mari, unde se doreste recunoasterea detaliilor marunte. Recunoastere faciala, numar inmatriculare si detalii marunte pe distante liniare de pana la 40 metri fata de camera.

Concluzie

Pentru a alege camera de supraveghere potrivita trebuie sa fiti atenti la aspectele punctate mai sus: Senzorul de imagine cat mai eficient, Rezolutia potrivita distantelor pe care doriti sa le monitorizati, Distanta focala a lentilei care va ofera unghiul dorit de acoperire, Iluminatorul Infrarosu adecvat. Aceste 4 aspecte lucreaza impreuna pentru obtinerea calitatii de care aveti nevoie de la camerele dumneavoastra de supraveghere.
Pentru alte sfaturi si intrebari nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0728 08 70 08 sau pe adresa de mail comenzi@supraveghere24.ro 

Parerile dumneavoastra sunt foarte importante, deci va rugam sa lasati un comentariu cu impresia dumneavoastra despre acest articol.

Multumim
.
Echipa Supraveghere24Lasa un comentariu
Comentarii
Creat pe: 09.11.2014 12:13
Multumim !  Informatie foarte utila
Creat pe: 28.01.2017 20:22
Util. Multumim.
Creat pe: 13.07.2017 5:58
Multumesc mult. De mare folos informatiile.
Creat pe: 16.07.2017 17:00
multumesc mult,foarte util
Creat pe: 17.07.2017 13:44
Extrem de utile informatiile. Mult mai de incredere informatii gasite si luate de la cineva fara " interes comercial " decat luate de la vanzatori, care au un anume interes, nu ?
Acum stiu ce sa caut si nu ma inseala nimeni cu caracteristici de care sa nu stiu.
Este explicat pe intelesul nostru, multumim !
Creat pe: 13.08.2017 9:32
Multumim pentru detalierea informatiilor. Pentru un novice este mai mult decat necesar.
Creat pe: 27.08.2017 20:55
Foarte util pentru noi care folosim sisteme de supraveghere si ne lasam pe mana celor care monteaza, trebuie sa ii credem ca au ales ce ne trebuie dar ne pacalesc.
Creat pe: 05.09.2017 19:34
Multumesc ,foarte frumos explicat!
Creat pe: 14.12.2017 22:25
Superb și fff folositor mulțumesc..
Creat pe: 15.05.2018 23:08
Foarte util articolul. Multumesc.
Creat pe: 10.07.2018 19:30
Foarte bun si instructiv .Bravo,multumesc.
Creat pe: 07.12.2018 11:59
Poate un update ar fi binevenit? In 5 ani au mai intervenit imbunatatiri tehnologice.
Creat pe: 07.12.2018 14:01
Toate principiile prezentate in articol sunt valabile si astazi, iar partea tehnologica este inca acoperitoare pentru rezolutii de pana la 5 megapixel. Singurele variante mai performante pe piata sunt tehnologiile IP de 8 sau 12 megapixel care sunt inca in afara bugetului majoritatii. Senzorii de imagine sunt zi, variantele de lentile sunt la zi, toate explicatiile se aplica. Unde ar trebui facut update?
Creat pe: 30.01.2019 20:59
Foarteutil articolul.Mulțumiri!
Creat pe: 12.03.2019 7:50
Acum le stiu pe toate. 😁Multumesc pentru explicatii.
Arhiva blog
Copyright © 2019 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.