Un sistem de supraveghere este cu adevarat eficient atunci cand poate fi urmarit de pe internet. Dar ce facem atunci cand locatia unde dorim sa instalam camerele de supraveghere nu are posibilitatea instalarii unui abonament de internet de la un furnizor uzual (RDS, Telekom, UPC, etc) ?
Situatia de mai sus o intalnim cel mai des la clientii cu locatii izolate, la distanta de marile orase. Ferme, case de vacanta, depozite, etc, toate aceste locatii pot beneficia de pe urma unei legaturi la internet, insa distanta si lipsa unei infrastructuri solide de comunicatii impiedica aceasta legatura.
Pentru clientii nostri apelam constant la 2 solutii plauzibile si eficiente pentru a rezolva problema de mai sus. In acest articol va vom prezenta si dumneavoastra aceste solutii.
Solutia 1. Abonament de internet prin 3G/4G. - Solutia rapida pentru un sistem de supraveghere cu cateva camere.
Reteaua de comunicatii date a furnizorilor de telefonie mobila este intr-o dezvoltare continua. Pentru cei ce nu au acces la o legatura de internet pe fir, legatura de date 3g/4g este acum o reala solutie.
Aceasta legatura 3g/4g poate fi folosita si pentru conectarea la unui sistem de supraveghere in mod eficient. Iata ce trebuie sa stiti si sa faceti:
Pasul 1 - Analizati semnalul de date 3g/4g din locatia unde doriti sa aveti internet. Aveti nevoie doar de un telefon smartphone cu abonament de internet 3g/4g. Daca telefonul “gaseste” semnal de date bun in zona respectiva atunci aveti noroc si puteti citi in continuare. Daca nu gasiti semnal de date cu telefonul mobil, atunci va trebui sa sariti la Solutia 2. Nu confundati semnalul de date cu semnalul de telefonie. Sunt lucruri diferite. Este posibil sa aveti semnal de date si sa nu aveti semnal telefonic, sau invers. Pentru internet aveti nevoie de semnal de date 3g/4g.
Pentru determinarea “tariei” semnalului de internet mobil din zona puteti folosi urmatoarea aplicatie pentru telefon:
Pentru telefoane cu iOS: https://itunes.apple.com/us/app/speedtest-by-ookla/id300704847?mt=8
Pentru telefoane cu Android: http://www.speedtest.net/mobile/android/
Aplicatia va determina ce viteze de download (viteza descarcare informatie) si upload (viteza transmitere informatie) aveti la dispozitie in locatia respectiva. ATENTIE! Camerele de supraveghere folosesc banda de upload a legaturii de internet. Cu cat mai buna banda de upload, cu atat mai multe si mai performante pot fi camerele pe care le montati. Ca reper, ganditi-va ca o camera buna de supraveghere are nevoie de minim 1 megabit banda upload pentru a functiona normal, iar o camera foarte buna are nevoie de cel putin 2 megabit banda upload.
Pasul 2 - Multi clienti trec de pasul 1 pe cont propriu, fara sa se documenteze, si se grabesc sa cumpere un stick de internet pe care spera sa il foloseasca cumva impreuna cu sistemul video. Gresit. Nu de un stick de internet aveti nevoie.
Trebuie intr-adevar sa va indreptati catre furnizorul de servicii de telefonie mobila care are acoperire in zona unde aveti nevoie de internet: Orange, Vodafone sau Telekom. Atentie! RDS inca nu ofera serviciile de care aveti nevoie, deci nu va bazati pe abonamentele lor de internet mobil pentru conectarea la camerele de supraveghere.
De la acel furnizor trebuie sa solicitati un abonament de internet cu urmatoarele facilitati:
- Abonament cu router inclus. Atentie! Router-ul este dispozitivul obligatoriu de care aveti nevoie. Pentru accesul la camere trebuie sa efectuam o setare numita “port-forwarding” pe care numai un router o poate oferi. Mentionati acest lucru consultantului Orange/Vodafone/Telekom care se ocupa de dumneavoastra.
Din experienta, am intalnit situatii cu consultanti mai slab pregatiti si care nu stiau de aceste facilitati. Nu va speriati. Abonamentele cu router exista si se ofera clientilor.
- Abonament cu IP fix. IP-ul este adresa de internet pe care furnizorul o va aloca aparatului dumneavoastra si deci, este si adresa pe care o veti folosi pentru a va conecta la camerele de supraveghere. Un IP fix este un IP care nu se va schimba pe toata durata contractului dumneavoastra. Abonamentele normale sunt cu IP dinamic (schimbator). Nu doriti un IP care sa se schimbe, iar dumneavoastra sa incercati sa va conectati la camere, in zadar, cu IP-ul vechi.
IP-ul static se obtine ca o extraoptiune a abonamentului, pentru 2-3 Euro in plus / luna, dar merita.
Daca nu se poate si nu se poate sa obtineti IP fix (furnizorul de internet poate retrage optiunea IP fix din oferta sau o ofera doar persoanelor juridice) exista 2 solutii pentru a putea folosi si IP-ul schimbator (IP dinamic), insa nu le recomandam decat ca o ultima solutie.
Solutiile de rezerva sunt: achizitionarea unui DVR cu functie CLOUD (din pacate uneori nu functioneaza corect) sau achizitionarea unui abonament de Dynamic DNS (un artificiu de 30-40 $ / an, care va ofera o adresa web pentru conectarea la camere, in locul unui IP direct).
- Abonament cu trafic mare, de preferat nelimitat. Traficul de internet este cantitatea de informatie pe care furnizorul o permite lunar, in baza abonamentului. Veti gasi abonamente cu 100GigaBytes / luna , de 200GigaBytes / luna, chiar si cu trafic nelimitat.
Traficul nelimitat este util daca doriti sa urmariti camerele non-stop, daca aveti un punct de monitorizare video care este mereu conectat la sistemul video, daca faceti trafic constant.
Pentru un sistem de supraveghere pe care doriti sa il consultati ocazional, de cateva ori pe zi, puteti apela la un abonament cu trafic limitat.
Pasul 3 - Punerea in functiune a router-ului de internet.
De la consultantul cu care ati discutat contractul trebuie sa primi router-ul petru date mobile, cartela de internet si instructiuni de setare a legaturii de internet.
Dumneavoastra va trebui sa introduceti cartela de internet in router si sa activati din setarile router-ului conectarea prin IP fix. Trebuie doar sa urmati pasii de configurare pe care ii primiti de la consultant. Daca nu va descurcati sa activati conexiunea prin IP fix puteti apela telefonic gratuit linia de suport si veti fi ghidat. Atentie! Acestea nu sunt setarile pentru conectarea sistemului de supraveghere la internet, ci doar punerea in functiune a legaturii de internet.
Pasul 4 - Achizitia si conectarea sistemului de supraveghere la router
Achizitia sistemului de supraveghere potrivit nu face parte din topicul acestui articol, insa puteti obtine toate informatiile necesare si recomandari utile din articolul nostru dedicat alegerii unui sistem de supraveghere:
Ghid achizitie sistem supraveghere exterior
Ghid alegere camere supraveghere potrivite
Ghid alegere DVR potrivit
Orice sistem de supraveghere modern permite conectarea la internet si ofera aplicatiile si suportul pentru accesarea camerelor.
Dupa ce sistemul de supraveghere este in functiune trebuie sa conectati portul de retea LAN al unitatii de inregistrare (DVR sau NVR) la un port de retea LAN al router-ului 3g/4g pe care doar ce l-ati achizitionat.
Pasul 5 - Configurarea DVR-ului si Router-ului pentru accesul prin internet
Acesta este ultimul pas, dar pentru multi este si cel mai dificil. Exista o serie de setari specifice de facut la Router si DVR pentru ca dumneavoastra sa aveti acces la camerele de supraveghere prin internet, folosind telefonul mobil sau calculatorul. Toate aceste setari sunt detaliate pe larg in tutorialul nostru dedicat. Spre incantarea noastra este cel mai cititi si mai apreciat tutorial de acest gen din Romania.
Conectarea sistemului de supraveghere la internet
Solutia 2. Legatura de date prin antene aliniate - Solutie solida si performanta, pentru un sistem de supraveghere de dimensiuni mari.
In cazul in care Solutia 1 nu este o varianta pentru dumneavoastra (poate din cauza lipsei de semnal 3g/4g sau poate pentru ca aveti nevoie o conexiune de internet mult mai performanta) exista o a doua varianta, conectarea la internet printr-o legatura wireless punct la punct.
Sa explicam.
Solutia implica utilizarea a 2 echipamente wireless de exterior cu antene integrate (Access Point Exterior), pentru realizarea unei legaturi radio wireless intre locatia dumneavoastra si o alta locatie aflata la distanta, unde exista internet. Aceasta legatura radio se poate realiza pe distante de pana la 30-40 kilometri si va poate oferi o banda de internet de 10x mai mare decat o legatura 3g.
Practic, o antena se monteaza in locatia dumneavoastra si a doua antena se monteaza in cea mai apropiata locatie care are acces la un internet de calitate. Cele 2 antene se programeaza si se aliniaza astfel incat sa creeze o legatura directa, ca "un fir invizibil", ce aduce internetul din locatia indepartata pana in locatia dumneavoastra.
Echipa noastra construit multe solutii de acest gen pentru clienti cu diverse obiecte de activitate: ferme, cariere de piatra, operare portuara, etc, si toti au beneficiat de un internet performant si stabil, la un pret decent.
Pentru ca am mentionat pretul, trebuie stiut ca aceasta solutie este ceva mai costisitoare decat prima varianta. Vorbim de costuri pentru:
- echipamentele radio despre care am vorbit mai sus (minim 2 Access Point-uri, minim 500RON fiecare).
- un abonament de internet pe care sa il redirectionati prin antene (intre 50 si 150RON / luna).
- accesorii de prindere, pozare si punere in functiune (cablu, switch, conectica, prinderi, etc).
Pentru o solutie de acest gen va incurajam cu tarie sa apelati la consultanta noastra. Este o solutie eficienta, dar numai daca este construita de cineva cu o pregatire tehnica solida si o analiza anterioara amanuntita a locatiei.
Va punctam pe scurt reperele:
- se analizeaza locatia si se cauta punctul unde ar putea fi montata antena de emisie / receptie.
- se studiaza geografia inconjuratoare pentru a se gasi o locatie intr-o raza de 30-40km unde exista internet functional si unde sa se monteze a doua antena de emisie / receptie.
- se aleg echipamentele in functie de distanta, conditii meteo tipice, altitudine, banda necesara.
- se configureaza si se monteaza echipamentele.
Contactati-ne!
Nu uitati ca ne puteti contacta oricand pentru detalii si lamuriri gratuite la adresa comenzi@supraveghere24.ro sau la numarul de telefon 0728 08 70 08.
Daca aveti nevoie de interventia noastra directa pentru configurarea sistemului dumneavoastra trebuie doar sa ne anuntati. Nu va costa decat un LIKE pe pagina noastra de Facebook si un share de pe contul dumneavoastra Facebook (sau al unui prieten) cu postarea:
"Pentru sfaturi si solutii legate de sistemul meu de supraveghere am apelat la http://www.Supraveghere24.ro"
Va multumim si nu uitati sa lasati impresiile si sugestiile dumneavoastra in legatura cu acest articol sau cu subiecte despre care ati dori sa realizam viitoare articole.
Cu stima,
Echipa Supraveghere24
am urmarit tutorialele dv si am reusit sa montez la tara un dvr noname cred, aku, si 8 camere. am conectat dvr-ul la internet prin router am instalat programul dedicat al dvr-ului, topsview pentru android 6 si jassun pt android 7, iar intr-un final am reusit sa pot vedea camerele pe telefon. cand am ajuns in bucuresti nu mai reusesc sa le vad, insa cand revin in locatie din nou pot vedea camerele daca ma conectez la router-ul din locatie. cu rugaminte, un sfat unde gresesc ? oare daca leg dvr-ul direct la cablu de net asta sa fie cauza, nu am incercat. mentionez ca pe net-ul telefonului 3g/4g nu reusesc sa vad nici in locatie ci doar pe wirelles.
cu stima,
//Consultanta noastra este Gratuita, indiferent daca aparatura a fost cumparata de la noi sau nu.//
camere de supraveghere analogice
camere de supraveghere analog HD: AHD / HDTVI / HDCDI
camere de supravaghere digitale (ip)
DVR-uri si placi de captura de orice fel
NVR-uri si software monitorizare video
sisteme monitorizare video complete
sisteme detectie efractie si alarmare (centrale alarma, senzori, tastaturi, sirene, etc)
sisteme de control acces si pontaj
sisteme interfonie si video-interfonie
sisteme detectie incendiu
aparatura retea si internet
GRATUIT este: consultanta si o discutie telefonica cu un inginer. Numarul pentru consultanta este cel de pe site. Aceasta discutie, in care oricine este ghidat catre o solutie, este GRATUITA.
NU este GRATUIT (din motive speram noi evidente). Interventie prin teamviewer si configurare a setarilor
Discutii telefonice de lunga durata, cu proceduri detaliate
Aceste proceduri sunt consumatoare de timp si de resurse umane. Salariile tehnicienilor nu pot fi acoperite din interventii gratuite, indiferent cat de mult am dori sa ajutam. Speram ca ne puteti intelege. Cu stima, Istrate Alexandru - Director Tehnic.
Am tot intrebat tot felul de pseudomeseriasi si nu mi-au dat solutia, in schimb la ,,Supraveghere24''am gasit raspunsul intrebarilor mele.
Felicitari !!!
Catalin
Am un sistem de supraveghere cu 4 camere. Internet doar prin satelit fără posibilitate deocamdată de internet prin cablu si doresc o soluție ptr a putea urmări de la distanta locația. Vă puteți ocupa de acest aspect contra cost, sau mă puteți ajuta in vreun fel ?.Locație Timiș, Topolovatu Mic.
Date de contact
CORNESCHI VASILE-AURELIAN
e-mail corneschiaurelian@yahoo.com
tel 0770814744
Vă mulțumesc
Cel putin la Telekom, pe abonament, nu-ti ofera un ip extern, ofera ip-uri private.
Functioneaza camerele la distanta daca ar fi dispusi sa forward-eze porturile camerelor pentru ip-ul privat pe care il primit.Asta inseamna implicare prea multa pentru ei si nu o vor face.
As dori sa montez 2 camere de supraveghere la o livada. Cum as putea face acest lucru in lipsa internetului?
Mentionez ca exista semnal 4G de la Orange,Telefon si Vodafone.
Dc imi puteti da va rog cateva exemple si cateva referinte de pret.
Multumesc,
Îmi puteți recomanda un router din oferta voastră sau a altor operatori. Îmi puteți spune daca funcționează cu un IP static sau dinamic? Și o oferă de preț, menționez că localitatea unde as vrea sa o montez este la 30 km de București. Mulțumesc
Radu Artene <artene.radu@gmail.com>
23:07 (acum 1 minut)
către comenzi
Buna seara,
Va rog sa verificati daca ma puteti ajuta cu o instalatie de supraveghere video la locatia de mai jos.
https://earth.google.com/web/@47.66229007,25.64985509,714.36856463a,263.8276236d,35y,351.10396851h,0t,0r
Mentionez ca nu exista semnal de la operatori de telefonie la locatie si deocamdata nu este asigurat nici curent electric de la reteaua publica.
De aceea ma intereseaza o solutie integrata, fezabila, care sa utilizeze energie solara si acumulatori.
Multumesc anticipat!
Problema a aparut in momentul in care s-a suplimentat sistemul cu inca 3camere si intre stalpi sa facut transmisie prin AP deoarece nu sa mai putut lua IP fix(nu vor sa mai dea) si nu se mai vad toate camerele odata.Nu stiu daca problema e din sistemul format din AP-Router sau din banda asigurata de Vodafone.
Routerul este unul destul de slab(made in China VD-G1CH -4G) si nu cred ca face fata la traficul de date.
As incerca sa-l schimb cu ceva mai profi si sa folosesc in loc de AP sistemul cu antene bidirectionale(distanta intre stalpi este de 150m).
Multumesc anticipat.