Close
Categorii
Meniu
RSS

Blog

Cum conectam o sursa de alimentare la sistemul de supraveghere?

- 31 iulie 2019sursa alimentare camere supraveghere in comutatie

Orice sistem de supraveghere are nevoie de o modalitate de alimentare a camerelor. Cele mai intalnite modalitati de alimentare sunt: sursa de alimentare in comutatie (ca cea din imaginea de mai sus), sursa in comutatie in cutie metalica (ca cea din imaginea stanga-jos), alimentator comun pentru toate camerele sau cate un alimentator individual pentru fiecare camera in parte (imaginea din dreapta-jos).

sursa alimentare camere supraveghere in comutatie in cutiealimentator camere supraveghere cu distribuitoralimentatori camere supraveghere  

Daca variantele de alimentare folosind un alimentator comun sau alimentatori individuali sunt foarte intuitive si usor de aplicat (mufa tata in mufa mama si gata), cand vorbim despre folosirea unei surse in comutatie multi clienti au probleme in a depista exact ce fir trebuie pus unde.

In acest tutorial vom detalia toti pasii necesari pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere folosind o sursa metalica in comutatie.

1. Care este rolul sursei?
Rolul sursei de alimentare este de a primi pe bornele de intrare curent alternativ 220V din priza (sau direct din tabloul electric), de a transforma curentul alternativ in curent continuu 12V si de a alimenta camerele de supraveghere conectate la bornele de iesire.

2. Structura sursei
Ca sa fim siguri ca nu facem greseli este bine mai intai sa intelegem exact care sunt intrarile si iesirile sursei. Cel mai simplu este sa studiem imaginea de mai jos.
Corpul sursei este compact, cu toate intrarile si iesirile pozitionate intr-o singura rigleta cu suruburi metalice. In acea rigleta vom conecta atat firele care aduc tensiunea 220V de la priza cat si firele care alimenteaza camerele de supraveghere, asa cum vom detalia in continuare.
Rigleta sursei are mai multe marcaje cu simbolurile pe care trebuie sa le respectam atunci cand conectam cablurile.

borne explicate sursa alimentare comutatie camere supraveghere

De la stanga la dreapta avem:

L : borna pentru FAZA 220V curent alternativ
N : borna pentru NULL 220V curent alternativ
COM : borna pentru MINUS 12V (-) camere
+V : borna pentru PLUS 12V (+) camere
+V ADJ : buton ajustare tensiune iesire (permite marirea tensiunii de iesire...

Comentarii (8)

Top 5 cele mai folositoare camere IP de la Hikvision

- 30 iunie 2019

Cine isi doreste un sistem de supraveghere cu adevarat eficient trebuie neaparat sa ia in calcul si o solutie cu camere IP. Camerele IP sunt echipamente mai scumpe, dar si mult mai performante si mai versatile decat camerele analog. Din fericire Hikvision ofera o gama foarte mare de camere IP, la preturi accesibile si cu performante excelente.

Avand in vedere diferenta de pret fata de orice camera analog (TVI, CVI, AHD), dar si multitudinea de modele si variante de camere IP, este bine sa stim catre ce modele ar trebui sa ne orientam atunci cand dorim sa construim cel mai eficient sistem de supraveghere posibil pentru cat mai putini bani.

In continuare va prezentam topul nostru pentru cele mai utile si versatile 5 camere IP de la Hikvision, camere care va permit o multitudine de combinatii foarte eficiente, astfel incat sa puteti “rezolva” cu succes orice proiect, indiferent de complexitate, distante de monitorizat, conditii meteo, iluminat, etc.


Locul 5. Incepem cu camera IP 4K, 8 Megapixel, DS-2CD2T85FWD-I8DS-2CD2T85FWD-I8-Hikvision-IP-camera-8-megapixel-4K DS-2CD2T85FWD-I8-Hikvision-IP-camera-8-megapixel-4K

Am asezat acest model pe locul 5 datorita situatiilor ceva mai rare in care sa fie justificat pretul destul de crescut. Din punct de vedere al calitatii imaginii acest model este unul dintre cele mai performante de pe piata si cu siguranta cel mai performant model din acest top, insa utilitatea principala a lui 2T85FWD-I8 este acoperirea cu calitate si detalii maxime a distantelor si suprafetelor mari. Practic, cu aceasta camera putem distinge numere de inmatriculare si fete umane pana la 40 metri, iar functiile dedicate imaginilor pe timp de noapte, impreuna cu iluminatorul EXIR extrem de performant, asigura aceeasi calitate si pe timp de noapte. De aici si utilitatea mai rara. Exista alte modele (prezentate chiar in acest top) care sunt mai accesibile ca pret si la fel de eficiente pentru distante mai mici, ceea ce recomanda acest produs ca o varianta buna de luat in considerare atunci cand distantele pe care dorim sa le acoperim foarte...

Comentarii (1)

Camere de supraveghere cu WDR. De ce? Ce este WDR?

- 31 mai 2019

Pentru cine nu este in domeniu, toate camerele de supraveghere arata la fel si fac acelasi lucru, iar cine cunoaste cate ceva despre aceste echipamente se orienteaza mai mereu catre caracteristici precum rezolutie, iluminare infrarosu, unghii de acoperire pentru a defini “calitatea” camerelor. Ecuatia este mult mai complexa.

Alegerea corecta a unei camere se face in functie de locatia unde va functiona camera, in functie de distantele pe care trebuie sa le acopere eficient, in functie de conditiile de iluminare zi/noapte din zona respectiva, in functie de conditiile meteo posibile, etc.

In acest articol discutam despre poate cea mai utila, dar si cea mai neglijata, functie cu care poate fi dotata o camera de supraveghere. Este vorba despre functia WDR (Wide Dynamic Range). Este o functie extrem de utila in foarte multe situatii. Nu toate camerele sunt dotate cu asa ceva, dar de multe ori aceasta functie este indispensabila pentru o imagine de caltiate.


Ce este WDR?


    
In viata de zi cu zi o camera de supraveghere este expusa la conditii schimbatoare de lumina pe parcursul a 24 de ore. Ziua lumina bate din unghiuri diferite, noaptea se trece la imagine in infrarosu, trec masini cu faruri aprinse care orbesc camera, iluminatul stradal apare si dispare, etc. Indiferent de cat de atenti suntem la pozitia de instalare a camerei nu vom putea asigura o iluminare uniforma a intregii suprafete pe care aceasta o monitorizeaza. Vor exista simultan zone intunecate si luminate in acelasi cadru. Aceasta diferenta intre zonele intunecate si zonele luminoase din acelasi cadru se numeste “Dynamic Range” (Spectru Dinamic). De aici si numele functiei WDR.

O camera cu functia WDR foloseste un algoritm intern special care uniformizeaza luminozitatea dintr-o imagine pentru a se obtine un nivel uniform si inteligibil atat in zonele foarte luminate cat si in zonele foarte intunecate. Mai jos aveti un exemplu concret. In imaginea din stanga putem...

Comentarii (0)

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 4 - Pozitionare, Cablaj, Conexiuni, Punere in functiune

- 30 aprilie 2019

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Ghidul contine 4 parti. Aceasta este partea a 4-a. Iata structura celor 4 parti, pentru a va putea orienta mai usor:Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului in NVR, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR

Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1

Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante

Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii.In prima parte am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR.
In a doua parte am configurat camerele cu setarile de retea corecte.
In a treia parte am configurat NVR-ul pentru functionare in retea, am ales parola, am activat inregistrarile, etc. Pe scurt, am pus in functiune NVR-ul cu setarile obligatorii pentru o functionare corecta.
Acum am ajuns la partea a patra, ultima parte, unde vom discuta despre alegerea pozitiei optime pentru fiecare camera, cablaj, mufele necesare si conectarea fizica dintre camere si restul sistemului.1. Gandim pozitia camerelor


Prima etapa in montajul fizic al sistemului IP este alegerea pozitiilor optime pentru camere. Multi clienti stiu deja unde doresc sa monteze camerele, fie pentru ca au discutat cu un tehnician, fie pentru ca au cunostinte suficiente despre lentile, senzori imagine si rezolutii incat sa isi faca singuri alegerile. Exista totusi sfaturi si reguli pentru o pozitionare optima, iar in aceast sens am construit un articol dedicat. Va recomandam cu tarie sa il parcurgeti. Veti afla care sunt inaltimile ideale de prindere in functie de lentila camerei si unghiul de deschidere; veti afla cum puteti maximiza acoperirea unei laturi si a unui...

Comentarii (4)

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 3 - Configurare NVR

- 31 martie 2019

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Ghidul contine patru parti. Aceasta este partea a treia. Iata structura ghidului pentru a va putea orienta mai usor:Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului in NVR, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVRPartea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importantePartea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalariiIn prima parte a acestui tutorial am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR. In a doua parte am configurat camerele cu setarile de retea corecte.

Acum trecem la partea a treia, configurarea NVR-ului pe parte de retea, plus alte setari necesare pentru functionarea corecta a NVR-ului (alegere parola, setare data si ora, formatare HDD pentru inregistrare, etc).


Pentru a seta NVR-ul avem 2 variante:

1. Prin interfata de retea.
2. Cu monitor conectat direct pe NVR.

1. Prin interfata de retea. Aceasta modalitate a fost exemplificata in partea anterioara, cand am configurat camerele, iar pasii pentru accesarea interfetei de retea sunt identici. Acelasi sistem se aplica si in cazul NVR-ului. Cu un cablu de retea conectam portul LAN al NVR-ului cu portul LAN al laptop-ului si accesam interfata NVR-ului dintr-un browser web. Ne asiguram ca avem IP-uri din aceeasi clasa pentru NVR si laptop, accesam NVR-ul din browser pe baza IP-ului local, parcurgem etapa cu etapa interfata NVR-ului. Nu va speriati, vom detalia fiecare etapa de configurare in continuare.

2. Cu monitor conectat direct pe NVR. Cu un cablu VGA conectam iesirea VGA de la NVR cu intrarea VGA a unui monitor si lucram direct pe...

Comentarii (7)

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 2 - Configurare camere

- 27 februarie 2019

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Structura ghidului este pe 4 parti. Aceasta este partea a 2-a. Iata structura ghidului pentru a va putea orienta mai usor:

Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR

Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1

Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante

Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii

In prima parte a acestui tutorial am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR. Acum trecem la partea a 2-a, configurarea camerelor cu setarile de retea stabilite in prima parte.Iata care sunt pregatirile necesareSe conecteaza prima camera IP cu un cablu scurt de internet (Patch Cord) la portul de retea LAN al laptopului sau calculatorului cu care facem setarile. Camera trebuie sa fie alimentata (cel mai usor este sa folositi un alimentator de 12V cu 1-2 Amperi).

cablu configurare camere IPmodalitate conectare camera IP laptop

Se inchide conexiunea wireless a laptopului sau calculatorului, astfel incat numai conexiunea LAN pe cablu sa fie activa. In acest mod, orice tentativa de comunicare cu camera va fi directionata doar prin portul LAN, acolo unde camera este conectata. Conexiunea Wi-Fi se inchide prin Click-Dreapta pe iconita si se apasa pe optiunea "Disable".

wifi oprit si LAN pornit

Este posibil sa aveti camere IP wireless. Chiar daca aveti o camera IP wireless va trebui mai intai sa o conectati pe cablu pentru a configura legatura wireless. Legatura wireless se configureaza din acelasi meniu cu restul setarilor de retea (Network). Acolo alegeti reteaua Wi-Fi a locatiei, introduceti parola Wi-Fi si completati campurile IP, Subnet Mask si Gateway, asa cum veti vedea mai jos.

Se incepe...

Comentarii (6)

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 1 - Plan de bataie, montare HDD, analiza retelei

- 31 ianuarie 2019

Ati decis sa achizitionati un sistem de supraveghere cu camere IP si acum doriti sa va apucati de instalare.

Daca nu ati observat pana acum ca un sistem IP este diferit fata de un sistem analog, veti observa in curand. Pe langa principiul de functionare si de constructie al echipamentelor, pasii necesari pentru configurarea unui sistem IP sunt diferiti fata de pasii pentru configurarea unui sistem analog. Am putea spune ca un sistem IP este mai dificil de pus in functiune. Fizic, un sistem IP se monteaza cel putin la fel de usor ca un sistem analog, insa partea de configurare este cea care da batai de cap, in principal datorita cunostintelor de retelistica necesare.

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori.

Tutorialul este gandit si construit pentru instalarea si configurarea camerelor IP care NU folosesc un NVR cu alimentare PoE integrata. Pentru sistemele care folosesc NVR cu PoE integrat setarile sunt putin diferite. Avem un tutorial separat pentru aceasta situatie. Deci, tutorialul acesta poate fi folosit pentru urmatoarele sisteme IP:
- fara PoE (sisteme care se alimenteaza cu sursa de alimentare 12V)
- cu PoE folosind switch PoE (sisteme care se alimenteaza prin cablul de date prin conectarea camerelor la un switch PoE)
- cu PoE folosind injectoare PoE (sisteme care se alimenteaza prin cablu de date prin conectarea fiecarei camere la cate un injector PoE)

Daca nu stiti ce este PoE, atunci va recomand sa studiati mai intai articolul nostru despre Sistemele IP cu PoE.

Contrar primului instinct de proaspat instalator (instinct de multe ori valabil si la instalatorii cu experienta) nu este bine sa va aruncati imediat in prinderea camerele pe pozitiile finale. Lasati bormasina jos si cititi in continuare.

Un sistem de supraveghere IP este format din:
- camere IP
- NVR
- HDD pentru stocare inregistrari (HDD-ul va trebui montat in interiorul NVR-ului)
- sursa alimentare ...

Comentarii (3)

Sa alcatuim un sistem IP bun si ieftin

- 29 decembrie 2018

V-ati gandit bine si ati decis sa alegeti un sistem de supraveghere cu camere IP. Dupa ce v-ati informat din diverse surse si ati studiat toate avantajele si dezavantajele, ati tras concluzia ca un sistem IP este mai performant decat un sistem analog asemanator. Ati inceput sa cautati oferte, dar din pacate a aparut o surpriza neplacuta...pretul. Se pare ca orice model de camera IP ori are pretul foarte mare, ori are pretul accesibil, dar nu inspira calitate.

Pana sa renuntati la proiectul “sistemul meu cu camere IP” va recomandam sa cititi acest articol pana la capat. Dupa multi ani in domeniul sistemelor de securitate va putem oferi, bazat pe experienta noastra de instalatori, o lista cu recomandari concrete de camere IP, unitati de inregistrare si accesorii, cu care sa alcatuiti un sistem de supraveghere IP complet si performant, la un pret decent.

Pentru a va putea orienta mai usor catre modelul de camera de care aveti nevoie am decis sa structuram sugestiile noastre in functie de 2 criterii.
1. Distanta liniara pe care modelul respectiv de camera ofera eficienta maxima.
2. Conditiile de lumina ambientala in care modelul respectiv de camera functioneaza optim.
In plus, pentru cei ce simt ca au nevoie de o camera mobila tip PTZ, am lasat si o sugestie de camera rotativa la un pret excelent.

Multa lume a auzit de producatori mari de camere IP, Hikvision, Dahua, Vivotek, insa acesti producatori, desi ofera o calitate excelenta a produselor, ofera acea calitate la preturi piperate. Pentru acest articol noi va recomandam cu incredere gama de produse IP a celor de la Envio, un producator cu care colaboram de ani de zile pentru sisteme de supraveghere IP de calitate, la preturi accesibile.

Asa deci, pentru inceput, ca pentru orice sistem de supraveghere , fie el analog sau IP, trebuie mai intai sa ne stabilim pretentiile si asteptarile pe care le avem de la sistem.

Trebuie sa facem un facem un exercitiu de imaginatie si, cunoscand locatia unde se doresc a fi...

Comentarii (0)

Adevarul despre Sistemele de Securitate in Romania - relatia dintre client, distribuitor si instalator

- 9 noiembrie 2018

Instalarea sistemelor de supraveghere si de anti-efractie in Romania a capatat o forma foarte aparte in ultimii ani, cu impact serios atat asupra instalatorilor de sisteme, cat si asupra clientului final.

Progresul tehnologic, aparitia unui numar din ce in ce mai mare de producatori si de distribuitori, dar mai ales deschiderea pe care mediul online o ofera, a facut ca preturile pentru produsele de securitate sa scada foarte mult. Pe internet gasim site dupa site cu diversi vanzatori de aparatura de securitate (in special camere de supraveghere), care se intrec in oferte la preturi cat mai mici, doar pentru a vinde produse si pentru a incasa rapid un adaos mic. Dezavantajul acestei piete cu preturi cat mai mici este ca axand activitatea pe vanzare, rareori mai poti sa acoperi costul necesar pentru un tehnic care sa ofere si suport cumparatorilor, asigurand astfel calitatea sistemului final, cel de care cineva va depinde.

De calitatea finala a sistemului implementat ar trebui sa se ocupe, in teorie, un instalator. Acest instalator primeste solicitari de instalare de la clienti in 2 variante.


1. Fie i se cere sa oferteze toata solutia, cu tot cu aparatura si manopera.


2. Fie i se cere sa oferteze doar manopera si ceva accesorii, aparatura de baza fiind achizitionata de catre client din alta parte (de cele mai multe ori de pe unul din site-urile despre care am vorbit mai devreme).1. Cand un instalator oferteaza si aparatura, va construi oferta cu adaos pentru fiecare produs in parte, peste care va pune o manopera modica, astfel incat clientul sa nu fie speriat de “manopera socanta”. Daca instalatorul castiga lucrarea si clientul este de acord, atunci va avea de castigat in principal de pe urma adaosului pe aparatura. Aici ajungem sa ne legam de punctul 2.

2. Odata cu ofertele din ce in ce mai avantajoase ale site-urilor preocupate de vanzari, clientul final poate foarte usor sa compare preturi si sa decida sa achizitioneze aparatura pe cont propriu, iar...

Comentarii (0)

Tot ce trebuie sa stii despre camerele rotative speed dome

- 20 octombrie 2018

Cand avem nevoie de un sistem de supraveghere pentru o casa, o curte, o parcare ne gandim imediat la 2, 3, 4 camere de supraveghere simple si eficiente.

Ce facem insa cand locatia care necesita supraveghere este o suprafata intinsa, de dimensiuni mari?

Putem gandi o solutie cu multe camere fixe imprastiate cu care sa acoperim fiecare coltisor al locatiei, insa in acel moment solutia devine foarte complexa, ineficienta si costisitoare. De ce? Pentru ca va trebui sa gandim trasee de cablu pentru fiecare camera, va trebui sa gasim pozitii si puncte de prindere pentru camere, iar in final va rezulta un sistem cu multe camere imprastiate, dificil de urmarit.

Iata o mica simulare. Sa ne imaginam ca avem o curte de 100m pe 100m pe care trebuie sa o supraveghem. Ca regula, cu o camera fixa de calitate putem acoperi eficient distante liniare de aproximativ 20-30 metri. In schema de mai jos vedem de cate camere ar fi nevoie pentru acoperirea intregii suprafete.

camere fixe vs camere speed dome

Avem nevoie de cel putin 9 camere imprastiate pe toata suprafata pentru o acoperire decenta, dar totusi insuficienta.
Cele 9 camere implica trasee expuse si costisitoare de cablu, trasee uneori imposibil de implementat datorita lungimilor foarte mari pe care semnalul se pierde. In plus, aceste cabluri vor fi expuse intemperiilor si vandalismului. In final, in cel mai fericit caz, daca trecem peste toate piedicile enumerate anterior, vom avea un sistem cu 9-10 camere destul de dificil de urmarit datorita numarului mare de camere.

Solutia eleganta vine din partea camerelor rotative tip speed-dome. O camera tip speed-dome are avantajul de a se putea adapta oricarei distante si oricarei pozitii. Se poate roti si misca pe toate axele, iar lentila poate fi setata pentru cadru larg sau zoom foarte mare in functie de necesitati. Solutia eleganta consta in utilizarea a 1-2 camere tip speed-dome cuplate cu 1-2 camere fixe care sa acopere permanent punctele cele mai vulnerabile ale locatiei. Camerele speed-dome vor fi programate cu...

Comentarii (0)
Precedenta 1 2 3 4 5 Urmatoarea ... Ultima
Arhiva blog
Copyright © 2021 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.