Close
Categorii
Meniu
RSS

Blog

Incarcarea unei masini electrice de acasa - Sfaturi, echipamente, preturi

- 31 octombrie 2019

Industria masinilor electrice este intr-o continua crestere. Tehnologiile folosite in constructia masinilor electrice evolueaza rapid si masinile electrice sunt din ce in ce mai comune. Deci, putem spune ca cel putin in materie de autoturisme, masinile electrice sunt viitorul. Multe persoane au observat aceste lucruri si se gandesc ca in urmatorii 5-10 ani sa faca trecerea la o masina electrica. Probabil nu complet, dar cu siguranta a doua masina a familiei va putea fi electrica. Este bine deci sa stim de pe acum ce echipamente sunt neceare pentru incarcarea unei masini electrice.

Toti cei care se afla in etapa de proiectare sau ridicare a unei case ar trebui sa ia in considerare varianta integrarii a unei solutii de incarcare electrica la domiciliu.

Acest ghid este destinat celor ce doresc sa se informeze in legatura cu modalitatile, tehnologiile, echipamentele si preturile disponibile pentru incarcarea masinilor complet electrice si hibride.



1. Ce masini electrice exista?



Masinile care pot circula folosind doar energie electrica sunt impartite in 3 categorii:

HEV - Hybrid Electric Vehicle (Vehicul electric hibrid). Un automobil cu baterii, motor electric si motor termic (pe benzina sau diesel), dar fara posibilitatea de incarcare a bateriilor de la statii de incarcare. Bateriile se incarca intern, in mers, folosind energia generata de motorul termin si de franare. Un astfel de autoturism nu necesita si nu permite incarcare de la o statie de incarcare si este privit de foarte multa lume ca un simplu ”artificiu” dedicat corporatiilor cu flote mari de masini pentru ocolirea impozitelor asociate cu motoarele termice. Nu consideram ca aceasta clasa de masini electrice are un viitor.

PHEV - Plug-in Hybrid Electric Vehicle (Vehicul electric hibrid cu incarcare). Un automobil cu baterii, motor electric si motor termin (pe benzina sau diesel), cu posibilitatea de incarcare a bateriilor de la statii de incarcare. Un astfel de autoturism poate fi incarcat de la o ...

Comentarii (8)

Top 5 Sisteme de Supraveghere Complete

- 30 septembrie 2019

A spune ca un anume sistem de supraveghere este bun este o afirmatie relativa. Cat de bun este un sistem de supraveghere depinde de locatia unde se instaleaza sistemul si de asteptarile pe care utilizatorul le are de la sistem. Un sistem care este perfect intr-o anumita locatie poate fi complet inutil in alta locatie.

Desi utilitatea unui sistem este relativa, exista totusi o variabila simpla in baza careia se pot face recomandari concrete. Aceasta variabila este distanta liniara din cadrul camerelor pana la care utilizatorului poate distinge detalii importante, zi sau noapte (recunoastere faciala, recunoastere numere inmatriculare, etc). Dupa 10 ani in acest domeniu, din punctul meu de vedere, distanta pana la care putem distinge aceste detalii din imagini este criteriul de baza care defineste utilitatea reala a unui sistem de supraveghere.

In functie de rezolutie, de calitatea senzorului de imagine si de tipul lentilei, o camera de supraveghere ofera imagini de o calitate reala pana la o distanta specifica. Peste acea distanta detaliile din imagini vor deveni din ce in ce mai sterse, mai neclare. Ca sa intelegeti mai bine la ce ma refer, iata un exemplu. Cu o camera Full HD de 2 megapixel, cu un senzor de imagine optimizat Day&Night veti obtine imagini din care veti putea recunoaste trasaturile si fetele oamenilor in primii 15 metri din cadrul camerei (poate fi ceva mai putin de 15 metri sau ceva mai mult, in functie de modelul camerei). Peste 15 metri imaginea devine una de ansamblu, in care veti mai recunoaste doar culorile hainelor sau formele mari, dar nu veti mai putea distinge detalii marunte.

In baza celor explicate mai sus va prezint 5 sisteme complete de supraveghere, gandite special pentru acoperirea eficienta a celor mai uzuale distante pentru care clientii au nevoie de monitorizare. Sistemul pe care l-am ales pentru fiecare distanta este sistemul cu pretul cel mai mic, care ofera insa calitatea promisa. Toate sistemele recomandate mai jos pot fi...

Comentarii (2)

Alimentare si video pe acelasi cablu UTP pentru camere supraveghere analog

- 31 august 2019

Conectarea camerelor de supraveghere pe un singur cablu, care sa rezolve simultan alimentarea si legatura video, este o facilitate extrem de utila pentru orice montaj. In acest sens au fost dezvoltate tehnologiile PoE si PoC (PoE pentru camere IP si PoC pentru camere analog), care permit alimentarea camerelor prin acelasi cablu folosit pentru legatura video. PoE sau PoC rezolva elegant problema alimentarii prin cablu de date, dar pentru a folosi aceste tehnologii trebuie neaparat sa folosim camere si unitati de inregistrare cu aceste tehnologii integrate din fabrica, iar acest lucru se traduce intr-un cost mult mai mare pentru aparatura, de cele mai multe ori inaccesibil majoritatii clientilor.

Dar nu toata lumea doreste toate avantajele pe care PoE / PoC le ofera (cititi mai multe despre PoE sau PoC), ci doar avantajul de a folosi un singur cablu pentru alimentare + video, la un cost cat mai mic. Va anunt ca exista o solutie rapida si eficienta de a implementa video + alimentare pe acelasi cablu fara echipamente scumpe, folosind aceleasi camere si DVR-uri normale si accesibile la care ne uitam cu totii cand cautam un sistem de supraveghere bun. Eu numesc aceasta solutie “PoE de Romania”. “PoE de Romania” este un artificiu, nu este o lectie trecuta in manualele instalatorilor, dar functioneaza si functioneaza bine.

Ideea de baza este foarte simpla si implica folosirea unui singur cablu de internet (UTP sau FTP) pentru fiecare camera. Veti vedea imediat cum se poate folosi un singur cablu UTP pentru legaturile de date si alimentare ale unei camere, fara a mai fi necesare alte cabluri.



De ce UTP / FTP?



1. Este un cablu foarte versatil, compus din 8 fire impartite in 4 perechi torsadate. Aceste 4 perechi pot fi distribuite astfel incat sa folosim 2 perechi pentru legatura de alimentare (o pereche PLUS 12V si o pereche MINUS 12V) si alte 2 perechi pentru legatura video (o pereche PLUS video si o pereche MINUS video).
2. Permite cablarea conform...

Comentarii (13)

Cum conectam o sursa de alimentare la sistemul de supraveghere?

- 31 iulie 2019



sursa alimentare camere supraveghere in comutatie

Orice sistem de supraveghere are nevoie de o modalitate de alimentare a camerelor. Cele mai intalnite modalitati de alimentare sunt: sursa de alimentare in comutatie (ca cea din imaginea de mai sus), sursa in comutatie in cutie metalica (ca cea din imaginea stanga-jos), alimentator comun pentru toate camerele sau cate un alimentator individual pentru fiecare camera in parte (imaginea din dreapta-jos).

sursa alimentare camere supraveghere in comutatie in cutiealimentator camere supraveghere cu distribuitoralimentatori camere supraveghere  

Daca variantele de alimentare folosind un alimentator comun sau alimentatori individuali sunt foarte intuitive si usor de aplicat (mufa tata in mufa mama si gata), cand vorbim despre folosirea unei surse in comutatie multi clienti au probleme in a depista exact ce fir trebuie pus unde.

In acest tutorial vom detalia toti pasii necesari pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere folosind o sursa metalica in comutatie.

1. Care este rolul sursei?
Rolul sursei de alimentare este de a primi pe bornele de intrare curent alternativ 220V din priza (sau direct din tabloul electric), de a transforma curentul alternativ in curent continuu 12V si de a alimenta camerele de supraveghere conectate la bornele de iesire.

2. Structura sursei
Ca sa fim siguri ca nu facem greseli este bine mai intai sa intelegem exact care sunt intrarile si iesirile sursei. Cel mai simplu este sa studiem imaginea de mai jos.
Corpul sursei este compact, cu toate intrarile si iesirile pozitionate intr-o singura rigleta cu suruburi metalice. In acea rigleta vom conecta atat firele care aduc tensiunea 220V de la priza cat si firele care alimenteaza camerele de supraveghere, asa cum vom detalia in continuare.
Rigleta sursei are mai multe marcaje cu simbolurile pe care trebuie sa le respectam atunci cand conectam cablurile.

borne explicate sursa alimentare comutatie camere supraveghere

De la stanga la dreapta avem:

L : borna pentru FAZA 220V curent alternativ
N : borna pentru NULL 220V curent alternativ
COM : borna pentru MINUS 12V (-) camere
+V : borna pentru PLUS 12V (+) camere
+V ADJ : buton ajustare tensiune iesire (permite marirea tensiunii de iesire...

Comentarii (14)

Top 5 cele mai folositoare camere IP de la Hikvision

- 30 iunie 2019

Cine isi doreste un sistem de supraveghere cu adevarat eficient trebuie neaparat sa ia in calcul si o solutie cu camere IP. Camerele IP sunt echipamente mai scumpe, dar si mult mai performante si mai versatile decat camerele analog. Din fericire Hikvision ofera o gama foarte mare de camere IP, la preturi accesibile si cu performante excelente.

Avand in vedere diferenta de pret fata de orice camera analog (TVI, CVI, AHD), dar si multitudinea de modele si variante de camere IP, este bine sa stim catre ce modele ar trebui sa ne orientam atunci cand dorim sa construim cel mai eficient sistem de supraveghere posibil pentru cat mai putini bani.

In continuare va prezentam topul nostru pentru cele mai utile si versatile 5 camere IP de la Hikvision, camere care va permit o multitudine de combinatii foarte eficiente, astfel incat sa puteti “rezolva” cu succes orice proiect, indiferent de complexitate, distante de monitorizat, conditii meteo, iluminat, etc.


Locul 5. Incepem cu camera IP 4K, 8 Megapixel, DS-2CD2T85FWD-I8



DS-2CD2T85FWD-I8-Hikvision-IP-camera-8-megapixel-4K DS-2CD2T85FWD-I8-Hikvision-IP-camera-8-megapixel-4K

Am asezat acest model pe locul 5 datorita situatiilor ceva mai rare in care sa fie justificat pretul destul de crescut. Din punct de vedere al calitatii imaginii acest model este unul dintre cele mai performante de pe piata si cu siguranta cel mai performant model din acest top, insa utilitatea principala a lui 2T85FWD-I8 este acoperirea cu calitate si detalii maxime a distantelor si suprafetelor mari. Practic, cu aceasta camera putem distinge numere de inmatriculare si fete umane pana la 40 metri, iar functiile dedicate imaginilor pe timp de noapte, impreuna cu iluminatorul EXIR extrem de performant, asigura aceeasi calitate si pe timp de noapte. De aici si utilitatea mai rara. Exista alte modele (prezentate chiar in acest top) care sunt mai accesibile ca pret si la fel de eficiente pentru distante mai mici, ceea ce recomanda acest produs ca o varianta buna de luat in considerare atunci cand distantele pe care dorim sa le acoperim foarte...

Comentarii (1)

Camere de supraveghere cu WDR. De ce? Ce este WDR?

- 31 mai 2019

Pentru cine nu este in domeniu, toate camerele de supraveghere arata la fel si fac acelasi lucru, iar cine cunoaste cate ceva despre aceste echipamente se orienteaza mai mereu catre caracteristici precum rezolutie, iluminare infrarosu, unghii de acoperire pentru a defini “calitatea” camerelor. Ecuatia este mult mai complexa.

Alegerea corecta a unei camere se face in functie de locatia unde va functiona camera, in functie de distantele pe care trebuie sa le acopere eficient, in functie de conditiile de iluminare zi/noapte din zona respectiva, in functie de conditiile meteo posibile, etc.

In acest articol discutam despre poate cea mai utila, dar si cea mai neglijata, functie cu care poate fi dotata o camera de supraveghere. Este vorba despre functia WDR (Wide Dynamic Range). Este o functie extrem de utila in foarte multe situatii. Nu toate camerele sunt dotate cu asa ceva, dar de multe ori aceasta functie este indispensabila pentru o imagine de caltiate.


Ce este WDR?


    
In viata de zi cu zi o camera de supraveghere este expusa la conditii schimbatoare de lumina pe parcursul a 24 de ore. Ziua lumina bate din unghiuri diferite, noaptea se trece la imagine in infrarosu, trec masini cu faruri aprinse care orbesc camera, iluminatul stradal apare si dispare, etc. Indiferent de cat de atenti suntem la pozitia de instalare a camerei nu vom putea asigura o iluminare uniforma a intregii suprafete pe care aceasta o monitorizeaza. Vor exista simultan zone intunecate si luminate in acelasi cadru. Aceasta diferenta intre zonele intunecate si zonele luminoase din acelasi cadru se numeste “Dynamic Range” (Spectru Dinamic). De aici si numele functiei WDR.

O camera cu functia WDR foloseste un algoritm intern special care uniformizeaza luminozitatea dintr-o imagine pentru a se obtine un nivel uniform si inteligibil atat in zonele foarte luminate cat si in zonele foarte intunecate. Mai jos aveti un exemplu concret. In imaginea din stanga putem...

Comentarii (0)

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 4 - Pozitionare, Cablaj, Conexiuni, Punere in functiune

- 30 aprilie 2019

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Ghidul contine 4 parti. Aceasta este partea a 4-a. Iata structura celor 4 parti, pentru a va putea orienta mai usor:



Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului in NVR, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR

Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1

Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante

Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii.



In prima parte am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR.
In a doua parte am configurat camerele cu setarile de retea corecte.
In a treia parte am configurat NVR-ul pentru functionare in retea, am ales parola, am activat inregistrarile, etc. Pe scurt, am pus in functiune NVR-ul cu setarile obligatorii pentru o functionare corecta.
Acum am ajuns la partea a patra, ultima parte, unde vom discuta despre alegerea pozitiei optime pentru fiecare camera, cablaj, mufele necesare si conectarea fizica dintre camere si restul sistemului.



1. Gandim pozitia camerelor


Prima etapa in montajul fizic al sistemului IP este alegerea pozitiilor optime pentru camere. Multi clienti stiu deja unde doresc sa monteze camerele, fie pentru ca au discutat cu un tehnician, fie pentru ca au cunostinte suficiente despre lentile, senzori imagine si rezolutii incat sa isi faca singuri alegerile. Exista totusi sfaturi si reguli pentru o pozitionare optima, iar in aceast sens am construit un articol dedicat. Va recomandam cu tarie sa il parcurgeti. Veti afla care sunt inaltimile ideale de prindere in functie de lentila camerei si unghiul de deschidere; veti afla cum puteti maximiza acoperirea unei laturi si a unui...

Comentarii (7)

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 3 - Configurare NVR

- 31 martie 2019

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Ghidul contine patru parti. Aceasta este partea a treia. Iata structura ghidului pentru a va putea orienta mai usor:



Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului in NVR, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR



Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1



Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante



Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii



In prima parte a acestui tutorial am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR. In a doua parte am configurat camerele cu setarile de retea corecte.

Acum trecem la partea a treia, configurarea NVR-ului pe parte de retea, plus alte setari necesare pentru functionarea corecta a NVR-ului (alegere parola, setare data si ora, formatare HDD pentru inregistrare, etc).


Pentru a seta NVR-ul avem 2 variante:

1. Prin interfata de retea.
2. Cu monitor conectat direct pe NVR.

1. Prin interfata de retea. Aceasta modalitate a fost exemplificata in partea anterioara, cand am configurat camerele, iar pasii pentru accesarea interfetei de retea sunt identici. Acelasi sistem se aplica si in cazul NVR-ului. Cu un cablu de retea conectam portul LAN al NVR-ului cu portul LAN al laptop-ului si accesam interfata NVR-ului dintr-un browser web. Ne asiguram ca avem IP-uri din aceeasi clasa pentru NVR si laptop, accesam NVR-ul din browser pe baza IP-ului local, parcurgem etapa cu etapa interfata NVR-ului. Nu va speriati, vom detalia fiecare etapa de configurare in continuare.

2. Cu monitor conectat direct pe NVR. Cu un cablu VGA conectam iesirea VGA de la NVR cu intrarea VGA a unui monitor si lucram direct pe...

Comentarii (11)

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 2 - Configurare camere

- 27 februarie 2019

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori. Structura ghidului este pe 4 parti. Aceasta este partea a 2-a. Iata structura ghidului pentru a va putea orienta mai usor:

Partea 1 - Planul de bataie, montarea HDD-ului, analiza retelei, alegerea setarilor de retea corecte pentru camere si NVR

Partea 2 - Configurarea camerelor cu setarile de retea alese la Partea 1

Partea 3 - Configurarea NVR-ului cu setarile de retea alese la Partea 1 + alte setari importante

Partea 4 - Cablajul, pozitionarea camerelor, conexiunile, adaugarea camerelor in interfata NVR-ului si finalizarea instalarii

In prima parte a acestui tutorial am analizat reteaua in care vor functiona camerele, am stabilit ce IP-uri vom folosi pentru camere si NVR si am montat HDD-ul in NVR. Acum trecem la partea a 2-a, configurarea camerelor cu setarile de retea stabilite in prima parte.



Iata care sunt pregatirile necesare



Se conecteaza prima camera IP cu un cablu scurt de internet (Patch Cord) la portul de retea LAN al laptopului sau calculatorului cu care facem setarile. Camera trebuie sa fie alimentata (cel mai usor este sa folositi un alimentator de 12V cu 1-2 Amperi).

cablu configurare camere IPmodalitate conectare camera IP laptop

Se inchide conexiunea wireless a laptopului sau calculatorului, astfel incat numai conexiunea LAN pe cablu sa fie activa. In acest mod, orice tentativa de comunicare cu camera va fi directionata doar prin portul LAN, acolo unde camera este conectata. Conexiunea Wi-Fi se inchide prin Click-Dreapta pe iconita si se apasa pe optiunea "Disable".

wifi oprit si LAN pornit

Este posibil sa aveti camere IP wireless. Chiar daca aveti o camera IP wireless va trebui mai intai sa o conectati pe cablu pentru a configura legatura wireless. Legatura wireless se configureaza din acelasi meniu cu restul setarilor de retea (Network). Acolo alegeti reteaua Wi-Fi a locatiei, introduceti parola Wi-Fi si completati campurile IP, Subnet Mask si Gateway, asa cum veti vedea mai jos.

Se incepe...

Comentarii (9)

Ghid complet instalare sistem IP - Partea 1 - Plan de bataie, montare HDD, analiza retelei

- 31 ianuarie 2019

Ati decis sa achizitionati un sistem de supraveghere cu camere IP si acum doriti sa va apucati de instalare.

Daca nu ati observat pana acum ca un sistem IP este diferit fata de un sistem analog, veti observa in curand. Pe langa principiul de functionare si de constructie al echipamentelor, pasii necesari pentru configurarea unui sistem IP sunt diferiti fata de pasii pentru configurarea unui sistem analog. Am putea spune ca un sistem IP este mai dificil de pus in functiune. Fizic, un sistem IP se monteaza cel putin la fel de usor ca un sistem analog, insa partea de configurare este cea care da batai de cap, in principal datorita cunostintelor de retelistica necesare.

Acest ghid este destinat celor care doresc sa isi puna in functiune sistemul de supraveghere IP, de la A la Z , fara a mai apela la instalatori.

Tutorialul este gandit si construit pentru instalarea si configurarea camerelor IP care NU folosesc un NVR cu alimentare PoE integrata. Pentru sistemele care folosesc NVR cu PoE integrat setarile sunt putin diferite. Avem un tutorial separat pentru aceasta situatie. Deci, tutorialul acesta poate fi folosit pentru urmatoarele sisteme IP:
- fara PoE (sisteme care se alimenteaza cu sursa de alimentare 12V)
- cu PoE folosind switch PoE (sisteme care se alimenteaza prin cablul de date prin conectarea camerelor la un switch PoE)
- cu PoE folosind injectoare PoE (sisteme care se alimenteaza prin cablu de date prin conectarea fiecarei camere la cate un injector PoE)

Daca nu stiti ce este PoE, atunci va recomand sa studiati mai intai articolul nostru despre Sistemele IP cu PoE.

Contrar primului instinct de proaspat instalator (instinct de multe ori valabil si la instalatorii cu experienta) nu este bine sa va aruncati imediat in prinderea camerele pe pozitiile finale. Lasati bormasina jos si cititi in continuare.

Un sistem de supraveghere IP este format din:
- camere IP
- NVR
- HDD pentru stocare inregistrari (HDD-ul va trebui montat in interiorul NVR-ului)
- sursa alimentare ...

Comentarii (6)
Precedenta 1 2 3 4 5 Urmatoarea ... Ultima
Arhiva blog
Copyright © 2024 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.