Close
Categorii
Meniu
RSS

Blog

Ce este si cum functioneaza detectia de miscare pentru un sistem de supraveghere

- 29 februarie 2020

detectie miscare camere supraveghere

Orice sistem de supraveghere modern (fabricat in ultimii 6-10 ani) are integrata functia numita “detectie miscare”, o functie extrem de utila pentru orice posesor de camere de supraveghere. Un sistem video care nu face uz de aceasta facilitate la maxim este un sistem nefolosit la adevaratul potential.

Deoarece detectia de miscare este o facilitate atat de importanta, am gandit o serie de 3 articole individuale dedicate acestui subiect.

In acest articol (primul din cele trei articole dedicate functiei “detectie la miscare”) vom raspunde la urmatoarele intrebari:


(1) Ce este “detectia de miscare”?
(2) Ce tehnologii pentru “detectie miscare” exista?
(3) Care sunt mecanismele si principiile utilizate in “detectia de miscare”?
(4) Care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii “detectiei de miscare”?
(5) Concluzii finale

In al doilea articol gasiti un tutorial complet despre cum configuram un sistem de supraveghere Hikvision sa trimita alarme pe telefon atunci cand detecteaza miscare.

In al treilea articol gasiti un tutorial complet despre cum configuram un sistem de supraveghere Hikvision sa inregistreze doar atunci cand camerele detecteaza miscare.

Dar mai intai sa lamurim cateva aspecte importante.

(1) Ce este detectia de miscare?
Detectia de miscare este o functie integrata unui sistem de supraveghere (camere supraveghere si DVR), si ofera sistemului capacitatea de a depista miscarea de obiecte si persoane in suprafata pe care camerele o monitorizeaza. Practic, camerele sunt cele care detecteaza miscarea, iar DVR-ul este cel care proceseaza informatia si o foloseste (stocheaza inregistrarile, trimite alarme pe telefon, trimite email, etc).

(2) Ce tehnologii exista pentru “a detecta miscare”?
Exista mai multe tehnologii pentru detectie miscare implementate in camerele de supraveghere actuale, insa cele mai intalnite pe piata sunt detectia de miscare cu senzor infrarosu PIR si...

Comentarii (4)

Camerele mele de supraveghere vad in "ceata" pe timp de noapte

- 29 ianuarie 2020

camere supraveghere cu ceata noaptea

Imaginea de mai sus va este cunoscuta? Aveti una sau mai multe camere de supraveghere care pe timp de noapte au imaginea incetosata sau blurata? In acest articol veti afla ce cauzeaza aceasta problema si ce solutii exista.

Inainte sa “acuzati” camera de supraveghere de o calitate slaba trebuie sa stiti ca problemele de imagine de acest gen apar datorita unui fenomen numit “reflexie infrarosu in exces”. In engleza termenul tehnic este “Infrared bleeding”, dar traducerea mot-a-mot (“sangerare infrarosu”) suna prea dramatic. Practic, ce se intampla? Din cateva posibile cauze (pe care le vom discuta mai jos) parte din radiatia infrarosu pe care camera o proiecteaza noaptea se reflecta dintr-un obiect / corp aflat in apropiere si se intoarce in obiectivul camerei, orbind-o. Iata care sunt cauzele posibile:

1. Exista structuri sau obiecte in imediata apropiere a cadrului camerei. Aceste obiecte nu permit radiatiei infrarosu sa se imprastie in atmosfera si sa lumineze corect pe distanta, ci reflecta radiatia inapoi inspre camera. In aceasta situatie "ceata" va fi destul de uniforma pe toata imaginea. Cele mai comune obiecte care cauzeaza aceasta problema sunt: pereti, ziduri, cladiri, copaci, pomi si tufe. Orice zid, pom, copac, aflat in cadru ar trebui sa se afle la un minim de 6-7 metri de camera, in a doua jumatate a cadrului. Frunzele copacilor si pomilor sunt extrem de reflectorizante. Deci, atunci cand ganditi pozitionarea camerelor in locatie luati in considerare tot ce se afla in mediul inconjurator si asigurati-va ca in prima jumatate a cadrului camerei nu aveti astfel de obiecte sau vegetatie. Daca nu puteti evita aceste obiecte din imediata apropiere a camerei trebuie sa stiti ca aveti nevoie de o camera cu functia SmartIR. Cu aceasta functie puteti regla intensitatea radiatiei IR proiectata de camera, astfel incat sa minimizati fenomenul de reflexie. Iata un exemplu simplu in care un perete de carton aflat in...

Comentarii (0)

Camere de supraveghere cu sunet pentru exterior

- 29 decembrie 2019

audio over coax camere Hikvision cu sunet

De foarte multe ori, clientii interesati de un sistem de supraveghere doresc nu doar monitorizare video, ci si audio. Daca pentru interior un astfel de sistem video + audio poate fi implementat rapid si eficient, cand vorbim de supraveghere video + audio la exterior apar mai multe probleme. Prima si cea mai mare problema este efectul curentilor de aer (indiferent cat de mici) asupra microfoanelor cu preamplificare pe care sistemele de supraveghere le folosesc pentru a capta sunetul. Tehnologia folosita de microfoane pentru a putea acoperi o suprafata cat mai mare amplifica automat orice nivel de zgomot ambiental din apropierea microfonului. Cel mai des, la exterior, acest zgomot ambiental este cauzat de vant si mici curenti de aer, care transforma partea audio a sistemului intr-un suierat enervant si inutil. Din acest motiv, vreme de multi ani, sistemele de supraveghere cu audio au putut fi recomandate doar pentru interior. Hikvision spune ca a gasit o solutie. Noua tehnologie video si audio numita “Audio over coaxial”.

Solutia oferita de Hikvision se bazeaza pe camere de exterior (dar si de interior) cu microfon integrat, montat eficient si protejat de zgomotul ambiental, cu un echilibru testat intre nivelul de amplificare necesar pentru eficienta maxima si eliminarea zgomotului ambiental cat mai eficient.

Un alt avantaj major al tehnologiei “Audio over coaxial” de la Hikvision este modalitatea prin care se transmite semnalul audio de la camera pana la DVR. Inainte de aceasta tehnologie legatura audio avea nevoie de un traseu propriu de cablu. Cu “Audio over coaxial” semnalul video si cel audio ajung la DVR folosind acelasi cablu coaxial de date. Cablul coaxial folosit este cel uzual pentru sistemele de supraveghere (RG59 sau RG6) si nu este necesar cablu special sau scump.

Cu “Audio over coaxial” veti putea supraveghea eficient video + audio locatii precum: curti de case, parcari, magazine, etc, fara a fi necesar...

Comentarii (1)

Camere de supraveghere color pe timp de noapte

- 26 noiembrie 2019

Un mare dezavantaj al sistemelor de supraveghere este imaginea alb-negru din timpul noptii, atunci cand camerele trec in modul infrarosu. In lipsa luminii naturale, o camera de supraveghere foloseste un senzor de imagine special si radiatie infrarosu de la un proiector IR integrat pentru a forma imagine in intuneric. Dezavantajul este ca in mod infrarosu imaginea nu poate fi decat alb-negru. In alb-negru, pe langa evidenta lipsa a culorilor, devine mult mai dificila distingerea detaliilor si formelor. Doar camerele scumpe si foarte performante (in general camerele IP) sunt capabile sa ofere o conturare clara si precisa a obiectelor in mod infrarosu.

Majoritatea camerelor de pe piata insa nu reusesc acest lucru.

 O solutie prin care putem pastra imaginile color si pe timp de noapte este montarea de surse de lumina tip proiector pentru iluminarea corecta a zonelor monitorizate de camere. Cu suficienta lumina ambientala, camerele nu vor mai avea nevoie sa utilizeze modul infrarosu si vor putea forma imagini color. Aceasta solutie implica insa cheltuieli mari (trasee de cablu, proiectoare, stalpi montati, etc).Dar daca mai exista o solutie? O solutie mult mai eleganta, accesibila si rapida de a avea imagini color, de calitate, in rezolutie mare, atat ziua cat si noaptea. Hikvision a gasit o astfel de solutie. Sistemele de supraveghere cu camere ColorVu.Camerele ColorVu nu folosesc iluminare infrarosu pe timp de noapte, ci lumina alba de la un iluminator LED puternic integrat din fabrica. In plus, senzorul de imagine al camerei este unul foarte sensibil, capabil sa ofere imagini color in lumina scazuta.Iata cum arata o camera Hikvision ColorVu de exterior, rezolutie 2 megapixel, iluminare LED pe 20 metri. Aceasta este varianta bullet (cu picior pentru prindere si reglaj) , dar exista si varianta dome ColorVu pentru exterior si interior. Camerele nu au nevoie de DVR-uri speciale si pot fi conectate pe orice DVR Hikvision capabil sa gestioneze rezolutia de ...

Comentarii (1)

Incarcarea unei masini electrice de acasa - Sfaturi, echipamente, preturi

- 31 octombrie 2019

Industria masinilor electrice este intr-o continua crestere. Tehnologiile folosite in constructia masinilor electrice evolueaza rapid si masinile electrice sunt din ce in ce mai comune. Deci, putem spune ca cel putin in materie de autoturisme, masinile electrice sunt viitorul. Multe persoane au observat aceste lucruri si se gandesc ca in urmatorii 5-10 ani sa faca trecerea la o masina electrica. Probabil nu complet, dar cu siguranta a doua masina a familiei va putea fi electrica. Este bine deci sa stim de pe acum ce echipamente sunt neceare pentru incarcarea unei masini electrice.

Toti cei care se afla in etapa de proiectare sau ridicare a unei case ar trebui sa ia in considerare varianta integrarii a unei solutii de incarcare electrica la domiciliu.

Acest ghid este destinat celor ce doresc sa se informeze in legatura cu modalitatile, tehnologiile, echipamentele si preturile disponibile pentru incarcarea masinilor complet electrice si hibride.1. Ce masini electrice exista?Masinile care pot circula folosind doar energie electrica sunt impartite in 3 categorii:

HEV - Hybrid Electric Vehicle (Vehicul electric hibrid). Un automobil cu baterii, motor electric si motor termic (pe benzina sau diesel), dar fara posibilitatea de incarcare a bateriilor de la statii de incarcare. Bateriile se incarca intern, in mers, folosind energia generata de motorul termin si de franare. Un astfel de autoturism nu necesita si nu permite incarcare de la o statie de incarcare si este privit de foarte multa lume ca un simplu ”artificiu” dedicat corporatiilor cu flote mari de masini pentru ocolirea impozitelor asociate cu motoarele termice. Nu consideram ca aceasta clasa de masini electrice are un viitor.

PHEV - Plug-in Hybrid Electric Vehicle (Vehicul electric hibrid cu incarcare). Un automobil cu baterii, motor electric si motor termin (pe benzina sau diesel), cu posibilitatea de incarcare a bateriilor de la statii de incarcare. Un astfel de autoturism poate fi incarcat de la o ...

Comentarii (3)

Top 5 Sisteme de Supraveghere Complete

- 30 septembrie 2019

A spune ca un anume sistem de supraveghere este bun este o afirmatie relativa. Cat de bun este un sistem de supraveghere depinde de locatia unde se instaleaza sistemul si de asteptarile pe care utilizatorul le are de la sistem. Un sistem care este perfect intr-o anumita locatie poate fi complet inutil in alta locatie.

Desi utilitatea unui sistem este relativa, exista totusi o variabila simpla in baza careia se pot face recomandari concrete. Aceasta variabila este distanta liniara din cadrul camerelor pana la care utilizatorului poate distinge detalii importante, zi sau noapte (recunoastere faciala, recunoastere numere inmatriculare, etc). Dupa 10 ani in acest domeniu, din punctul meu de vedere, distanta pana la care putem distinge aceste detalii din imagini este criteriul de baza care defineste utilitatea reala a unui sistem de supraveghere.

In functie de rezolutie, de calitatea senzorului de imagine si de tipul lentilei, o camera de supraveghere ofera imagini de o calitate reala pana la o distanta specifica. Peste acea distanta detaliile din imagini vor deveni din ce in ce mai sterse, mai neclare. Ca sa intelegeti mai bine la ce ma refer, iata un exemplu. Cu o camera Full HD de 2 megapixel, cu un senzor de imagine optimizat Day&Night veti obtine imagini din care veti putea recunoaste trasaturile si fetele oamenilor in primii 15 metri din cadrul camerei (poate fi ceva mai putin de 15 metri sau ceva mai mult, in functie de modelul camerei). Peste 15 metri imaginea devine una de ansamblu, in care veti mai recunoaste doar culorile hainelor sau formele mari, dar nu veti mai putea distinge detalii marunte.

In baza celor explicate mai sus va prezint 5 sisteme complete de supraveghere, gandite special pentru acoperirea eficienta a celor mai uzuale distante pentru care clientii au nevoie de monitorizare. Sistemul pe care l-am ales pentru fiecare distanta este sistemul cu pretul cel mai mic, care ofera insa calitatea promisa. Toate sistemele recomandate mai jos pot fi...

Comentarii (0)

Alimentare si video pe acelasi cablu UTP pentru camere supraveghere analog

- 31 august 2019

Conectarea camerelor de supraveghere pe un singur cablu, care sa rezolve simultan alimentarea si legatura video, este o facilitate extrem de utila pentru orice montaj. In acest sens au fost dezvoltate tehnologiile PoE si PoC (PoE pentru camere IP si PoC pentru camere analog), care permit alimentarea camerelor prin acelasi cablu folosit pentru legatura video. PoE sau PoC rezolva elegant problema alimentarii prin cablu de date, dar pentru a folosi aceste tehnologii trebuie neaparat sa folosim camere si unitati de inregistrare cu aceste tehnologii integrate din fabrica, iar acest lucru se traduce intr-un cost mult mai mare pentru aparatura, de cele mai multe ori inaccesibil majoritatii clientilor.

Dar nu toata lumea doreste toate avantajele pe care PoE / PoC le ofera (cititi mai multe despre PoE sau PoC), ci doar avantajul de a folosi un singur cablu pentru alimentare + video, la un cost cat mai mic. Va anunt ca exista o solutie rapida si eficienta de a implementa video + alimentare pe acelasi cablu fara echipamente scumpe, folosind aceleasi camere si DVR-uri normale si accesibile la care ne uitam cu totii cand cautam un sistem de supraveghere bun. Eu numesc aceasta solutie “PoE de Romania”. “PoE de Romania” este un artificiu, nu este o lectie trecuta in manualele instalatorilor, dar functioneaza si functioneaza bine.

Ideea de baza este foarte simpla si implica folosirea unui singur cablu de internet (UTP sau FTP) pentru fiecare camera. Veti vedea imediat cum se poate folosi un singur cablu UTP pentru legaturile de date si alimentare ale unei camere, fara a mai fi necesare alte cabluri.De ce UTP / FTP?1. Este un cablu foarte versatil, compus din 8 fire impartite in 4 perechi torsadate. Aceste 4 perechi pot fi distribuite astfel incat sa folosim 2 perechi pentru legatura de alimentare (o pereche PLUS 12V si o pereche MINUS 12V) si alte 2 perechi pentru legatura video (o pereche PLUS video si o pereche MINUS video).
2. Permite cablarea conform...

Comentarii (5)

Cum conectam o sursa de alimentare la sistemul de supraveghere?

- 31 iulie 2019sursa alimentare camere supraveghere in comutatie

Orice sistem de supraveghere are nevoie de o modalitate de alimentare a camerelor. Cele mai intalnite modalitati de alimentare sunt: sursa de alimentare in comutatie (ca cea din imaginea de mai sus), sursa in comutatie in cutie metalica (ca cea din imaginea stanga-jos), alimentator comun pentru toate camerele sau cate un alimentator individual pentru fiecare camera in parte (imaginea din dreapta-jos).

sursa alimentare camere supraveghere in comutatie in cutiealimentator camere supraveghere cu distribuitoralimentatori camere supraveghere  

Daca variantele de alimentare folosind un alimentator comun sau alimentatori individuali sunt foarte intuitive si usor de aplicat (mufa tata in mufa mama si gata), cand vorbim despre folosirea unei surse in comutatie multi clienti au probleme in a depista exact ce fir trebuie pus unde.

In acest tutorial vom detalia toti pasii necesari pentru alimentarea corecta a camerelor de supraveghere folosind o sursa metalica in comutatie.

1. Care este rolul sursei?
Rolul sursei de alimentare este de a primi pe bornele de intrare curent alternativ 220V din priza (sau direct din tabloul electric), de a transforma curentul alternativ in curent continuu 12V si de a alimenta camerele de supraveghere conectate la bornele de iesire.

2. Structura sursei
Ca sa fim siguri ca nu facem greseli este bine mai intai sa intelegem exact care sunt intrarile si iesirile sursei. Cel mai simplu este sa studiem imaginea de mai jos.
Corpul sursei este compact, cu toate intrarile si iesirile pozitionate intr-o singura rigleta cu suruburi metalice. In acea rigleta vom conecta atat firele care aduc tensiunea 220V de la priza cat si firele care alimenteaza camerele de supraveghere, asa cum vom detalia in continuare.
Rigleta sursei are mai multe marcaje cu simbolurile pe care trebuie sa le respectam atunci cand conectam cablurile.

borne explicate sursa alimentare comutatie camere supraveghere

De la stanga la dreapta avem:

L : borna pentru FAZA 220V curent alternativ
N : borna pentru NULL 220V curent alternativ
COM : borna pentru MINUS 12V (-) camere
+V : borna pentru PLUS 12V (+) camere
+V ADJ : buton ajustare tensiune iesire (permite marirea tensiunii de iesire...

Comentarii (5)

Top 5 cele mai folositoare camere IP de la Hikvision

- 30 iunie 2019

Cine isi doreste un sistem de supraveghere cu adevarat eficient trebuie neaparat sa ia in calcul si o solutie cu camere IP. Camerele IP sunt echipamente mai scumpe, dar si mult mai performante si mai versatile decat camerele analog. Din fericire Hikvision ofera o gama foarte mare de camere IP, la preturi accesibile si cu performante excelente.

Avand in vedere diferenta de pret fata de orice camera analog (TVI, CVI, AHD), dar si multitudinea de modele si variante de camere IP, este bine sa stim catre ce modele ar trebui sa ne orientam atunci cand dorim sa construim cel mai eficient sistem de supraveghere posibil pentru cat mai putini bani.

In continuare va prezentam topul nostru pentru cele mai utile si versatile 5 camere IP de la Hikvision, camere care va permit o multitudine de combinatii foarte eficiente, astfel incat sa puteti “rezolva” cu succes orice proiect, indiferent de complexitate, distante de monitorizat, conditii meteo, iluminat, etc.


Locul 5. Incepem cu camera IP 4K, 8 Megapixel, DS-2CD2T85FWD-I8DS-2CD2T85FWD-I8-Hikvision-IP-camera-8-megapixel-4K DS-2CD2T85FWD-I8-Hikvision-IP-camera-8-megapixel-4K

Am asezat acest model pe locul 5 datorita situatiilor ceva mai rare in care sa fie justificat pretul destul de crescut. Din punct de vedere al calitatii imaginii acest model este unul dintre cele mai performante de pe piata si cu siguranta cel mai performant model din acest top, insa utilitatea principala a lui 2T85FWD-I8 este acoperirea cu calitate si detalii maxime a distantelor si suprafetelor mari. Practic, cu aceasta camera putem distinge numere de inmatriculare si fete umane pana la 40 metri, iar functiile dedicate imaginilor pe timp de noapte, impreuna cu iluminatorul EXIR extrem de performant, asigura aceeasi calitate si pe timp de noapte. De aici si utilitatea mai rara. Exista alte modele (prezentate chiar in acest top) care sunt mai accesibile ca pret si la fel de eficiente pentru distante mai mici, ceea ce recomanda acest produs ca o varianta buna de luat in considerare atunci cand distantele pe care dorim sa le acoperim foarte...

Comentarii (1)

Camere de supraveghere cu WDR. De ce? Ce este WDR?

- 31 mai 2019

Pentru cine nu este in domeniu, toate camerele de supraveghere arata la fel si fac acelasi lucru, iar cine cunoaste cate ceva despre aceste echipamente se orienteaza mai mereu catre caracteristici precum rezolutie, iluminare infrarosu, unghii de acoperire pentru a defini “calitatea” camerelor. Ecuatia este mult mai complexa.

Alegerea corecta a unei camere se face in functie de locatia unde va functiona camera, in functie de distantele pe care trebuie sa le acopere eficient, in functie de conditiile de iluminare zi/noapte din zona respectiva, in functie de conditiile meteo posibile, etc.

In acest articol discutam despre poate cea mai utila, dar si cea mai neglijata, functie cu care poate fi dotata o camera de supraveghere. Este vorba despre functia WDR (Wide Dynamic Range). Este o functie extrem de utila in foarte multe situatii. Nu toate camerele sunt dotate cu asa ceva, dar de multe ori aceasta functie este indispensabila pentru o imagine de caltiate.


Ce este WDR?


    
In viata de zi cu zi o camera de supraveghere este expusa la conditii schimbatoare de lumina pe parcursul a 24 de ore. Ziua lumina bate din unghiuri diferite, noaptea se trece la imagine in infrarosu, trec masini cu faruri aprinse care orbesc camera, iluminatul stradal apare si dispare, etc. Indiferent de cat de atenti suntem la pozitia de instalare a camerei nu vom putea asigura o iluminare uniforma a intregii suprafete pe care aceasta o monitorizeaza. Vor exista simultan zone intunecate si luminate in acelasi cadru. Aceasta diferenta intre zonele intunecate si zonele luminoase din acelasi cadru se numeste “Dynamic Range” (Spectru Dinamic). De aici si numele functiei WDR.

O camera cu functia WDR foloseste un algoritm intern special care uniformizeaza luminozitatea dintr-o imagine pentru a se obtine un nivel uniform si inteligibil atat in zonele foarte luminate cat si in zonele foarte intunecate. Mai jos aveti un exemplu concret. In imaginea din stanga putem...

Comentarii (0)
Precedenta 1 2 3 4 5 Urmatoarea ... Ultima
Arhiva blog
Copyright © 2021 Supraveghere 24.Toate drepturile rezervate.